Касно формирање власти лоше утиче на економију

Глас Српске
Касно формирање власти лоше утиче на економију

СAРAЈЕВО - Кашњење у формирању извршних власти у БиХ може довести до одлагања спровођења реформи, што би могло имати негативан утицај на економију и опоравак јавних буџета, упозорио је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели.

Он је истакао да су се послије негативног утицаја глобалне економске кризе на БиХ, претходни сазиви влада обвезали да ће спровести важне реформе усмјерене на стварање одрживе јавне потрошње, у складу са фискалним оквиром договореним са Међународним монетарним фондом и Свјетском банком.

- Постоје позитивни знаци економског опоравка, али унутрашња потражња се још увијек није опоравила, инвестиције су на најнижем нивоу и нема назнака стварања нових радних мјеста, а придржавање договорених програма и структуралних реформи и њихово пуно спровођење биће кључни изазов за нове владе - рекао је Мантованели, пренијела је Срна.

Нагласио је да су реформе у БиХ почеле, али се одвијају спорије него што је предвиђено, пошто се њихово спровођење подударило са општим изборима.

- Побољшање пословног окружења, како би се осигурало да БиХ постане атрактивнија за домаће и међународне инвеститоре, подршка развоју стратешких сектора економије попут енергије, шумарства и пољопривреде, веома су важни за БиХ - додао је Мантованели.

Јачање укупне конкурентности економије, укључујући и унапређење вјештина с којима лица излазе на тржиште рада, те проширење инфраструктуре кроз јавна улагања и партнерство између јавног и приватног сектора, каже Мантованели, и даље су врло важни у посткризном економском сценарију у БиХ и широј регији.

Планови

Марко Мантованели каже да ће, поред постојећих пројеката, програм Свјетске банке за БиХ зависити од приоритета изражених у владиним програмима, те од расположивих средстава Банке. Додао је да ова институција стоји на располагању властима у БиХ да им пружи подршку у рјешавању различитих структуралних изазова, укључујући реформу пензијског система, здравственог осигурања, питања у вези са приватизацијом, те у побољшању пословног окружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана