Кармеус повећава производњу у Добоју

Дијана Дујић
Кармеус повећава производњу у Добоју

Добој - Водећи свјетски произвођач креча и производа од кречњака "Кармеус" отворио је јуче у Шеварлијама код Добоја ново постројење за производњу филера у које је уложено између два и три милиона евра.

Ново постројење свечано су отворили директор компаније "Кармеус" за Европу Андре Жакмар и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић. Рудник и фабрика "Кармеус" има 85 запослених, а трећина их је ангажована у новом погону за производњу филера.

Жакмар је казао да су улагања у производне капацитете рудника кречњака и фабрике креча од доласка у Српску премашила 30 милиона евра и да то неће бити крај њиховим инвестицијама.

- Новим погоном желимо да допринесемо развоју економије, а производњом креча и кречњака желимо да помогнемо и осталим компанијама које послују у РС и у региону - казао је Жакмар захваљујући Министарству индустрије, енергетике и рударства РС и партнерима на подршци.

Ђокић је рекао да се радује због отварања новог производног постројења истичући да је "Кармеус" од великог значаја за Добој и укупан привредни живот РС.

- Представљамо нову инвестицију која ће унаприједити производни процес у технолошком смислу и обезбиједити квалитетан производ и још виши ниво поштовања еколошких захтјева и стандарда. Нова инвестиција компаније "Кармеус" веома је значајна за РС јер, поред тога што обезбјеђује радна мјеста, покреће и унапређује развој кључних привредних грана као што су енергетски сектор, грађевинарство, производња челика и друге. Нове инвестиције у РС отварају могућност новог запошљавања. Влада РС је пред усвајањем новог акционог плана запошљавања за 2016. годину и за подстицај запошљавања планира да издвоји око 40 милиона марака - истакао је Ђокић.

Директор продаје "Кармеуса" за Балкан Саша Божић изјавио је да је нови погон направљен, прије свега, за потребе ЕФТ Рудника и Термоелектране "Станари", али да ће производити и за друга тржишта.

- Надамо се да ћемо захваљујући новој производњи, савременој технологији и новој врсти производа моћи да радимо и за друга тржишта. Имамо планове и пројекте засноване на искуствима наших колега из Европе и Америке у вези са примјеном ових производа - рекао је Божић и додао да тренутно из добојске фабрике извозе на тржиште Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе.

Годишње потребе ЕФТ Рудника и Термоелектране "Станари" за мљевеним кречњаком фине гранулације биће око 20.000 тона.

- Ми њихов производ користимо као мљевени кречњак, односно као сорбент за смањење садржаја сумпорних оксида у димним гасовима - истакао је технички директор Термоелектране "Станари" Саво Мирковић.

"Кармеус"

"Кармеус" је белгијска компанија, а у РС послује од 2008. године и бави се производњом креча, хидрата, кречњака и мљевеног кречњака.

Ова компанија је водећи свјетски произвођач креча и производа од кречњака са више од 150 година искуства и присутна је у 18 земаља Европе, Сјеверне Америке, Азије и Африке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана