Карлсберг постаје једини власник највеће руске пиваре

Танјуг
Карлсберг постаје једини власник највеће руске пиваре

МОСКВА - Пивара “Карлсберг” отпочеће са откупом преосталих 15 процената акција највећег руског произвођача пива, компаније “Балтика”, како би обезбједила боље управљање том фирмом у условима слабљења свог удјела на руском тржишту.

Данска компанија је данас објавила да ће уложити 6,5 милијарди данских круна (1,15 милијарди долара) како би обезбједила стопроцентно власништво “Балтике”. Цијена, како очекује концерн, неће премашити 1.550 рубаља за акцију (око 51 долар), преноси Тањуг.

“Карлсберг”, који за сада посједује 85 одсто акција “Балтика”, планира да мањинским власницима понуди добровољну продају својих акција по цијени која не би била већа од 1.550 рубаља. У случају успјешне куповине “Карлсберг” ће свој удио у руској компанији повећати на 95 процената, након чега ће преостале мањинске акционаре принудити на продају. Руски закони дозвољавају овакву куповину, уколико је компанија обезбједила 95 одсто акција.

- Русија је четврто тржиште пива у свијету, и групација Карлсберг чврсто вјерује у дугорочну перспективу и раст зараде у Русији - саопштила је данска компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана