Карлос Слим поново најбогатији на свијету

Глас Српске
Карлос Слим поново најбогатији на свијету

ЊУЈОРК - Мексиканац Карлос Слим Елу је другу годину заредом најбогатија особа на свијету, показује овогодишња листа милијардера, коју традиционално саставља амерички магазин " Форбс" .

Слим, који се обогатио на телекомуникацијама, посједује имовину у нето вриједности од око 74 милијарде долара. Његово богатство је од прошле године порасло за трећину захваљујући јачању мексичког тржишта акција, снажнијој валути песо и успјешним пословним трансакцијама. 

На другом мјесту је суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс, чија имовина се процјењује на 56 милијарди долара, а био би у игри и за прву позицију да чак 30 милијарди није донирао у добротворне сврхе. Његов сународник Ворен Бафет држи треће мјесто са округло 50 милијарди. Богатство Бернара Aрноа из Француске скочило је за 13,5 милијарде долара, захваљујући великој потражњи за његовим производима попут шампањца "дом перињон", коњака "хенеси", "таг хеуер" сатова и "луи витон" прибора, преносе агенције.

Ове године забиљежен је рекордан број од 1.210 милијардера са заједничким богатством од 4.500 милијарди долара у односу на 3.600 милијарди долара годину раније.

СAД и даље имају највише милијардера, чак 413. У Aзији, први пут у посљедњих десет година има више милијардера него у Европи (332 према 300).

Русија са 101 милијардером има највише богаташа у Европи, а на другом мјесту је Њемачка у којој живе 52 милијардера. У односу на прошлу годину, Европа је стекла 50 нових милијардера. Кина је готово удвостручила број милијардера и сада их има 115.

Москва је ове године преотела Њујорку статус града с највећим бројем милијардера. Према "Форбсу", у Москви тако живи 79, а у Њујорку 58 милијардера.

Кад је ријеч о "губитницима", највећи је оснивач "Икеа", Ингвар Кампрад, који је са 17 милијарди долара спао на "само" шест милијарди. Уз то, пао је са 11. мјеста на листи на 162.

Милијардери "фејсбуковци"

На листу најбогатијих на свијету ове године укључено је и шест оснивача и инвеститора интернет странице "Фејсбук" . Суоснивач и директор "Фејсбука" Марк Зукерберг сада је на 52. другом мјесту са имовином процијењеном на 13,5 милијарди долара. Он је прошле године био на 212. мјесту са четири милијарде долара.
Други запослени у "Фејсбуку" Дастин Москович (26) дебитује као најмлађи милијардер на листи, са 2,7 милијарде долара, на 420. мјесту.

Десет најбогатијих људи (пред сваког имена ставити малу слицицу)


1. Карлос Слим - 74 милијарде долара
2. Бил Гејтс - 56 милијарди долара
3. Ворен Бафет - 50 милијарди долара
4. Бернард Aрноа - 41 милијарда долара
5. Лери Елисон - 39,5 милијарди долара
6. Лакшми Митал - 31,1 милијарда долара
7. Aмансио Ортега - 31 милијарда долара
8. Aјк Батиста - 30 милијарди долара
9. Мукеш Aмбани - 27 милијарди долара
10. Кристи Волтон - 26,5 милијарди долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана