Карлос Слим и даље најбогатији

Г.С.
Карлос Слим и даље најбогатији

ЊУЈОРК - Мексички магнат Карлос Слим се и даље налази на првом мјесту годишње листе најбогатијих људи свијета часописа "Форбс" са богатством процјењеним на укупно 69 милијарди долара, испред Американаца Била Гејтса и Ворена Бафета, тешких 61 милијарду односно 44 милијарде долара.

Слим заузима челну позицију на тој листи већ трећу годину заредом, а богатство је зарадио углавном у сектору телекомуникација, пренијеле су агенције.

На "Форбсовој" листи за ову годину се налази рекордан број милијардера, њих 1.226, од којих сваки располаже са просјечно 3,7 милијарди долара.

Највећи број милијардера, њих 425, долази из САД, док је на другом мјесту дошло до промјене у односу на прошлу годину, па је Русија претекла Кину са 96 милијардера према кинеских 95. Највише милијардера живи у Москви, њих 78, а слиједе Њујорк са 58 и Лондон са 39.

Седамдесетдвогодишњи Слим, који је богатство зарадио у телекомуникацијама, сада послује и у сектору малопродаје, финансија, сировина и енергетике. Последњих година је тај мексички магнат купио велике удјеле у иностраним компанијама, па је сада између осталог власник акција ланца робних кућа "Сакс" и издавача "Њујорк тајмс".
Оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс је смањио предност Слима у односу на прошлу годину, будући да се процјењено богатство Мексиканца смањило са 74 на 69 милијарди долара, док је Гејтсово порасло са 56 на 61 милијарду долара.

Човјек који је на челу модне куће Зара Шпанац Амансио Ортега је сада међу првих пет на листи. На листи је и Фејсбуков оснивач Марк Зукерберг који је изградио највећу друштвену мрежу чија је вриједност 17,5 милијарди, а процјењује се да ће цијена нарасти. Американка Сара Блејкли (41) је најмлађа милијардерка.

Губитик Лакшми Митал

Највећим губитником је проглашен Индијац Лакшми Митал који држи АрцелорМиттал, највећу компанију челичана свијету. Његово богатство се смањило за скоро 11 милијарди, што је било довољно да га смјести тек на 21. мјесто, најлошије од 2004. године.

Листа најбогатијих

1.Карлос Слим       69 милијарди долара

2.Бил Гејтс             61  милијарди долара

3.Ворен Бафет       44 милијарди долара

4.Бернард Арно      41 милијарди долара

5. Амансио Ортега  37,5 милијарди долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана