Капије “Новог Житопромета” поново отворене: Прве тоне пшенице стигле у силосе

Милијана Латиновић
Капије “Новог Житопромета” поново отворене: Прве тоне пшенице стигле у силосе

БИЈЕЉИНА - Капије највеће млинско-прерађивачке индустрије у Семберији поново су отворене, а првих 200 тона пшенице већ је у силосима “Новог Житопромета”.

Потврдио је то за “Глас Српске” шеф производње у овом предузећу Душан Томић, нагласивши да су комбајни увелико на семберским пољима те да ратари већ два дана довозе хљебно жито.

- Први трактори су ушли у круг предузећа на задовољство и ратара и нас запослених. Откупна цијена још није формирана, а имајући у виду да пратимо кретања у Србији, очекујем да ће ових дана бити позната. Оно што је позитивно јесте то што из наше лабораторије излазе добри резултати, пшеница је сува и имамо разлога за задовољство - рекао је Томић.

Нагласио је да очекује да ће у овој сезони у силосе стићи око 150.000 тона пшенице, иако капацитети овога предузећа досежу и до 400.000 тона.

- Посљедњи пут, 2018. године, откупљено је свега 10.000 тона хљебног жита. Након свих проблема и поновног покретања производње, пред нама је једна добра година - истакао је Томић.

Додао је да је у предузећу све спремно за мљевење пшенице и слање даље у пекаре.

Ово бијељинско предузеће раније је носило назив “Житопромет” и словило је за гиганта у млинско-прерађивачкој индустрији, све док се нису почели низати проблеми.

Захваљујући правовремено отвореном стечају, подсјетио је Томић, сачувана је имовина, а стопроцентни власник фирме сада је фочанска компанија “Павгорд” која је већ уложила огроман новац како би модернизовала погон.

Компанија “Павгорд” је 18. јануара ове године купила непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион марака, а претходно и покретну имовину, те уплатила 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Проблеми у “Житопромету” јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и скупљали прашину јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године “Житопромет” је запошљавао 113 радника.

Запослени

Од 1. марта, када је предузеће “Нови Житопромет” почело да ради број запослених је удвостручен.

- На почетку је враћено на посао нас двадесетак, а данас нас има 40 и како вријеме буде одмицало и посао се развијао биће нових запошљавања. Разлога за задовољство имамо сви, плате се исплаћују редовно, доприноси се измирују на вријеме - рекао је Душан Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана