КАП би могао бити искључен са мреже

Агенције
КАП би могао бити искључен са мреже

Подгорица - Комбинат алуминијума Подгорица (КАП) биће искључен са мреже уколико до 13. јуна не нађе снадбјевача електричне енергије, саопштено је из Црногорског електропреносног система, преносе агенције.

- Црногорски електропреносни систем о томе је обавијестио Фабрику и остале надлежне институције, а свима остаје свега 15-так дана да се припреме за ову веома деликатну ситуацију - рекли су су представници у Црногорском електропреносном систему.

Електропривреда Црне Горе је, због тешке ситуације у којој се КАП нашао, 23. маја донијела одлуку да у наредне три седмице балансира електроенергетски систем са додатних 84 мегават-часа, да би се избјегао дебаланс проузрокован нелегалном потрошњом алуминијумске фабрике.

То је привремена одлука са циљем да се обезбиједи струја неопходна да се гарантује поуздан рад преносног система у држави.

Из Црногорског електропреносног система наводе да су у вези са КАП-ом добили оштро упозорење од координатора европске интерконекције, швајцарског Оператора преноса да морају дјеловати да се не би дозволило даље нарушавање основних параметара рада цијеле европске интерконекције.

- То значи да ће Фабрика аутоматски бити искључена са система у случају да се по истеку троседмичног периода испоруке од Електропривреде Црне Горе не нађе снадбјевач електричне енергије за потребе КАП-а - наводи се у саопштењу.

Они су подсјетили да су због нагомилане неовлашћено преузете електричне енергије, коју је КАП трошио из интерконекције, сви основни параметри квалитета рада система озбиљно нарушени.

- Проблем је превазишао оквире црногорског система и о њему се ових дана најозбиљније расправља на оперативним тијелима интерконекције у Бриселу, гдје је присутан и представник Црногорског електропреносног система - поручили су из те компаније.

КАП у посљедње вријеме троши струју нелегално, што је узрок лошег стања у електроенергетском систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана