Канађани желе куповину 51 одсто акција Орла

Саша Димитријевић
Канађани желе куповину 51 одсто акција Орла

БИЈЕЉИНA - Канадска компанија "Pratt&Whitney" (PWC), чији су представници недавно започели преговоре о приватизацији бијељинског "Орла" који је у власништву Владе РС, захтијеваће куповину минимално 51 одсто акција у акционарском друштву за ремонт и производњу "Орао", сазнаје "Глас Српске ".

Уколико то Влада РС не прихвати, како сазнајемо, канадска компанија одустаће од намјере за стратешким партнерством са "Орлом", са којим је у Бијељини потписала десетогодишњи дугорочни уговор о испоруци дијелова за авио-индустрију.

Један од услова за партнерство и будућу сарадњу са "Орлом", како сазнајемо, биће и потписивање уговора о тајности свих пословних информација између PWC-а и Владе као власника "Орла" у којем је запослено око 400 радника.

За сарадњу са "Орлом", који тренутно има пословну сарадњу са британском компанијом "Роллс Роyце", заинтересовано је још неколико компанија из састава "UTC"-а, који осим PWC-а чини и амерички "Хамилтон" .

Савјет за приватизацију РС у септембру прошле године дао је сагласност да се приватизација "Орла" обави по посебном приватизационом програму. Олакшавајућа околност за преговоре у вези с приватизацијом "Орла" је платформа коју су заједнички прошле године израдили управа и синдикат "Орла", у којој су саопштени захтјеви, између осталог, да стратешки партнер мора бити из ваздухопловне бранше, са тачно прецизираним износом годишњег промета. Осим тога, захтјеви у платформи су да стратешки партнер  мора израдити социјални програм за раднике, који не смију бити отпуштани у року од пет година, да не смију мијењати ваздухопловни програм и да не смију одвајати ремонт, производњу и лабораторију.

Како сазнајемо, PWC, који запошљава 40 хиљада радника има годишњи промет од 13 милијарди долара. Канадска компанија, која има своје фирме по цијеломе свијету и већ је купила једну фирму у Пољској уз "General Electric" и "Rolls Royce",  је водећи свјетски произвођач авионских млазних мотора, гасних турбина и генератора за бродове и ракетне моторе.

Грбић

За сада нису познати детаљи преговора са Канађанима, с обзиром на то да нико из управе "Орла" не жели да да изјаве за медије, како кажу, на изричит захтјев представника PWC-а.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Ђуро Грбић, недавно је изјавио да ће сви детаљи у вези с приватизацијом "Орла" бити дефинисани до краја марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана