Канађани тражи стране раднике са Балкана

dalje.com
Канађани тражи стране раднике са Балкана

Алберта - Министар послова, квалификација, обуке и рада Томас Лукашук објавио је недавно писмо у којем се осврће на проблематику запошљавања хрватских радника у Алберти, покрајини у Канади.

Политика запошљавања у Алберти, која има четири милиона житеља, недавно је била у средишту медијске пажње, у вези са запошљавањем ковинотокара из Хрватске на једном пројекту на сјеверним канадским налазиштима нафтног пијеска, пише Dalje.com.

"Нека канадска радничка удружења су тврдила да ови привремени радници узимају послове на којима би Канађани требали да раде. И док још све чињенице везане за овај случај нису расвијетљене, министарству су засметале те изјаве. У ствари, Алберта има изразиту потребу за квалификованим иностраним радницима. И то за великим бројем њих. Ми, једноставно, немамо довољно канадских радника да би попунили постојећа радна мјеста у многим квалификованим занимањима", стоји у писму министра Лукашука.

У наставку подсјећа како послодавци у Алберти, када не могу наћи раднике на локалном подручју, посежу за привременим иностраним радницима. Тамо тренутно ради готово 70.000 привремених радника из свих крајева свијета.

"Ми с добродошлицом дочекујемо иностране раднике. Пружамо им подршку у широком обиму. Они су преко потребна компонента наше укупне радне снаге и сретни смо да их овдје имамо. Као министар одговоран за рад у Алберти, изузетно сам незадовољан када дође до ситуација као што је недавно узнемирење око радника из Хрватске. Оно дискредитује програм кључан за албертанску успјешну привреду и узрокује стрес код радника који су у доброј вјери дошли у Алберту из далека", истакао је он.

Албертанска привреда је међу најздравијим у свијету због моћи садржане у енергији, пољопривреди, шумама и индустријској производњи. Ниски порези и повољна пословна клима чине Алберту мјестом гдје људи могу остварити савоје пословне и животне снове, пише даље у писму.

"Улога коју привремени инострани радници имају у привреди Алберте јесте и остаће битна и неопходна краткорочна опција за албертанске послодавце. Овдје су потребне ваше квалификације. Привремени страни радници из Европе и других подручја могу бити увјерени да ће бити поштено третирани", закључује Лукашук у писму.

Чињенице о Алберти

  • У 2013. у покрајину је дошло више од 100.000 људи
  • Стопа незапослености износи 4,6 посто
  • Житељи Алберте имају највишу седмичну зараду у Канади
  • Готово половина нових радних мјеста отворених у Канади прошле године отворена је у Алберти
  • У сљедећих 10 година у Алберти ће бити отворено више од 400.000 радних мјеста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана