Камерон сам против свих

Глас Српске
Камерон сам против свих

ЛОНДОН - Послије договора у Бриселу о рјешењу дужничке кризе у еврозони, многи се питају да ли је на помолу стварање два европска колосијека пошто напори Француске и Њемачке да свих 27 чланица ЕУ прихвати споразум нису успјели, због одбијања Велике Британије да се одрекне дијела овлашћења.

Гардијан оцјењује да је "не" из Лондона лоше за Велику Британију, као и да Европска унија више никада неће бити иста.

За британског премијера Дејвида Камерона улог на бриселском самиту био је превелик, преноси РТС.

Прихватањем пореза на финансијске трансакције и новим буџетским прописима угрозио би се британски банкарски и пословни сектор концентрисан у лондонском Ситију, који годишње приходује десет одсто бруто домаћег производа.

Многи се питају није ли Британија већ једном ногом ван Европе.

Британски министар финансија Џорџ Озборн међутим наглашава да Британија не излази из ЕУ већ је, у ствари, штити као институцију која треба да служи свим својим чланицама, укључујући и Британију.

- Aко еврозона жели даљу интеграцију, то ће морати да уради без измјене европског уговора - навео је Озборн.

Британски секретар за спољне послове Вилијем Хејг рекао је да одлука да не уђу у нови уговор ЕУ на самиту прошлог петка неће оставити Британију изоловану и на маргинама Европе.

Међутим, замјеник премијера Ник Клег из Либерално-демократске странке, која је коалициони партнер конзервативаца, рекао је да је горко разочаран исходом самита ЕУ, рекавши да се тиме ризикује да Британија остане изолована.

Због спаса европске валуте, лидери 17 чланица еврозоне и још шест чланица Уније прихватају увођење националних кочница за дугове и аутоматских санкција против земаља са дефицитом, баш како су захтијевали Aнгела Меркел и Никола Саркози.

На самиту је договорено да се ММФ-у да 200 милијарди евра кредита, како би се помогло дужничким земљама. Ипак, нема консензуса о заједничким евро-обвезницама. Економиста Урлих Катер каже да тржишта траже конкретне договоре и брзо дјеловање.

- Политичари су дали основне смјернице за борбу против кризе. Сљедећих дана сви ће бити на тесту - навео је Катер.

Данска у дилеми

Министар спољних послова Данске Вили Совндал рекао је да сумња да ће се та земља у потпуности прикључити договору групе унутар Европске уније о обавезујућем заоштравању буџетске дисциплине.

Совндал, који је и предсједник Социјалистичке народне партије, изјавио је да та странка не предвиђа да ће се Данска прикључити "комплетном договору".

Предсједник владе Хеле Торнинг Шмит одбила је да се изјасни о новом договору чланица ЕУ прије сједнице Одбора за Европу данског парламента, најављене за сутра.

"Саркози опасност"

Бивши белгијски премијер и лидер европских либерала у Европском парламенту Ги Верхофстат каже да је Француска највећа пријетња за јединство ЕУ.

Он објашњава да је предсједник те земље Никола Саркози успио у својој мисији да одвоји Велику Британију од Европе како би учврстио моћ Париза.

Верхофстат је истакао да је смањењем утицаја Велике Британије највећа пријетња по ЕУ Саркозијева дуготрајна намјера да смањи обим ЕУ, чиме би Француској било омогућено да има већа овлашћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана