Камерон: Еврозона мора да “ријеши проблеме или се разиђе”

Агенције
Камерон: Еврозона мора да “ријеши проблеме или се разиђе”

Лондон - Британски премијер Дејвид Камерон је данас поручио лидерима еврозоне да брзо ријеше дужничке проблеме или су у опасности од распада тог блока као посљедица кризе у Грчкој.

То су досад најпесимистичнији Камеронови коментари о стању дужничке кризе у еврозони и сигурно ће разљутити европске лидере, које је прошле године неугодно изненадило одбијање Британије, која није чланица зоне евра, да усвоји нови фискални споразум Европске уније, пренела је агенција АFP.

“Зона евра мора или да ријеши своје проблеме или се суочава са могућим распадом. То је избор који они морају да направе и не могу још дуго да одлажу доношење одлуке”, рекао је Камерон у британском парламенту.

Он је додао да '''уколико еврозона жели да и даље постоји у садашњем саставу, мора да успостави одговарајућу заштиту од кризе и да предузме мјере да заштити најслабије чланице блока, или ће у супротном морати да закључи како је разлаз неминован.”

Стрепње да ће Грчка морати да напусти еврозону потресају финансијска тржишта откад су гласачи у тој земљи на изборима 6. маја ускратили повјерење странкама које су подржавале примјену оштрих мјера штедње, договорених у замјену за финансијску помоћ од ЕУ и Међународног монетарног фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана