Камерон: ЕУ кривац за неконкурентност

Глас Српске
Камерон: ЕУ кривац за неконкурентност

ДAВОС - Премијер Британије Дејвид Камерон окривљује Европску унију за неконкурентност и неодлучно дјеловање на сузбијању кризе у еврозони, преносе агенције.

- Ово је вријеме за показивање лидерства које наш народ тражи. Једноставно треба престати са пуким "петљањем" и поправљањем овдје и ондје с надом да ћемо изнаћи рјешење. Ово је вријеме за смјелост, а не за опрезност - истакао је Камерон у говору на Свјетском економском форуму у Давосу, чији су изводи унапријед објављени.

Он каже да је помањкање конкурентности Aхилова пета Европске уније.

- Лисабонска стратегија није успјела да изњедри структуралне реформе које су нам неопходне - указао је Камерон у осврту на споразум ЕУ из 2007.

Он је нагласио да је јединствено тржиште некомплетно и још постоји колосалних 4.700 професија широм ЕУ којима приступ регулишу владе.

- То није све, и даље радимо ствари да бисмо живот још више отежали. ЕУ у име социјалне заштите промовише непотребне мјере, које оптерећују пословање и владе и које могу да униште радна мјеста - указује Камерон.

Канцелар Њемачке Aнгела Меркел је у сриједу у свом говору на Форуму рекла да Европа мора да постане конкурентнија.

Сиромашни

Свјетска популација је у октобру 2011. достигла седам милијарди, док ће се резерве сировина на Земљи, према прогнози Уједињених нација, истрошити за 60 година, истиче се у истраживању службе за аналитичку информатику Међународне организације кредитора.

Док је становништво најсиромашнијих земаља, према подацима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, 2010. увећано за 2,1 одсто, становника богатих земаља је било за само 0,6 одсто више. Популација најсиромашнијих земаља свијета расте готово четири пута брже од становништва богатих држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана