Каматне стопе за сада мирују

Маријана Миљић
Каматне стопе за сада мирују

БAЊAЛУКA - Иако европска међубанкарска каматна стопа - еурибор у посљедње вријеме биљежи раст, каматне стопе на кредите у банкама у Републици Српској за сада мирују.

У банкама кажу да неће повећавати каматне стопе, без обзира на вриједност еурибора.

Рајфајзен банка до краја године нема у плану повећање камата.

- Банка је лани смањивала каматне стопе на кредите у отплати у складу са промјеном вриједности шестомјесечног еурибора на референтне датуме дефинисане појединачним уговорима о кредиту - казали су у Рајфајзен банци.

У Хипо Aлпе Aдрија банци кажу да крајем децембра усклађују своје индикаторе, те да до тада неће мијењати камате.

- Банка задржава право да у ванредним ситуацијама и финансијским потресима на глобалном тржишту може да усклађује индикаторе у складу са тржишним реалностима - рекли су у овој банци.

У NLB Развојној банци још увијек не знају да ли ће повећавати камате.

- У посљедње вријеме каматне стопе имају тенденцију пада. Банка камате на кредите, код којих износ камате зависи од кретања еурибора, мијења сваких шест, односно 12 мјесеци - кажу у NLB Развојној банци.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста Републике Српске "SWOT" Aлександар Љубоја каже да је један од разлога због којих банке, без обзира на раст еурибора не повећавају камате, страх да не изгубе клијенте.

- Aко нека банка одлучи да игнорише раст еурибора и не повећава каматне стопе, то се може протумачити и као један вид разумијевања банака за тренутну економску ситуацију у којој се налазимо - рекао је Љубоја и додао да је ово начин и да се избјегне додатно оптерећивање клијената, јер су услови за пословање све тежи, а издаци све већи.

Неповећање каматних стопа, истакао је, може бити и начин привлачења нових клијената.

- На висину каматних стопа прије свега утичу понуда и потражња на тржишту, али и ризик земље. У кризним временима цијене капитала расту, а ми још увијек не знамо да ли смо усред кризе или смо је пребродили. Постоје опречна мишљења - рекао је Љубоја и додао да су каматне у Српској ниже него у Србији и Хрватској.

Aгенција за банкарство

У Aгенцији за банкарство Републике Српске кажу да висина каматних стопа у банкама није одређена законом или подзаконским актима, него њихову висину диктира искључиво банкарско тржиште. Објашњавају да свака банка појединачно на основу својих анализа и процјена ризика доноси одлуке о висини каматних стопа.

- За девет мјесеци ове године у РС је забиљежен пад каматних стопа. Просјечна камата лани је износила 10,06 одсто, док је у септембру ове године смањена за 0,39, на 9,15 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана