Каматне стопе на минимуму

Глас Српске
Каматне стопе на минимуму

ЛОНДОН - Крај кризе још се не види, па централне банке настављају са спуштањем својих каматних стопа, а неке од њих чак и не потражују камату, преносе агенције.

Тако је најстарија од њих Bank of England камату спустила на један одсто и то први пут у својих 315 година постојања.

Чешка централна банка је своју стопу на двонедељне репо операције спустила на 1,75 одсто, а дисконтну стопу на само 0,75 одсто.

Aустралијска резервна банка спустила је своју тзв. "cash" стопу за чак на 3,25 одсто.

Европска централна банка је на састанку европских централних банака закључила да ће каматне стопе у фебруару остати на истом нивоу, односно два одсто.

Економисти објашњавају да се еврозона налази у "продуљеном раздобљу значајног економског слабљења" и томе се додаје да су велики ризици да раст буде још и нижи, односно криза дубља. Дакле, јасна најава врло јаког успоравања вањске и домаће потражње.

Инфлација као често истицани главни циљ ЕЦБ-а више није проблем. Иницијални подаци за јануар говоре о само 1,1 одстотном порасту цијена, док је ЕЦБ-ов циљ да цијене расту.

Међутим, реакције главних централних банака радикалним спуштањем каматних стопа неће нити издалека бити довољне у борби против рецесије, упозоравају стручњаци.

ММФ

Међународни монетарни фонд је упозорио да би владе највећих земаља требало учинити знатно више у оживљавању потражње и у "чишћењу" својих финансијских система.

Иако се некима може чинити да је до сада учињено пуно, према ММФ-у, све то није довољно да се спријечи даље урушавање глобалног финансијског и господарског система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана