Каматне стопе ИРБ-а неће бити повећане

Марина Чигоја
Каматне стопе ИРБ-а неће бити повећане

БAЊAЛУКA - Снижавање кредитног рејтинга БиХ неће утицати на помјерање каматних стопа Инвестиционо-развојне банке у идућој години и оне ће се кретати између четири и шест одсто, рекао је у петак премијер РС Aлександар Џомбић.

Он је истакао да ће РС преко ИРБ-а и даље одржати кредитирање привреде по најповољнијим условима.

- Камате ће се кретати између четири и шест одсто и пад кредитног рејтинга сасвим сигурно неће утицати на помјерање каматних стопа које ИРБ даје за сљедећу годину, а кроз Економску политику је планирано око 240 милиона КМ кредита за производњу и за стамбене кредите. Тај новац биће обезбијеђен једним дијелом од наплате већ пласираних кредита, а другим дијелом из већ договорене линије са Европском инвестиционом банком, која је вриједна 50 милиона евра - нагласио је Џомбић.

Говорећи о снижавању кредитног рејтинга БиХ и утицају на РС, Џомбић је истакао да ће РС обезбиједити финансирање онако како је планирано за идућу годину.

- За финансирање буџета у идућој години планирано је 95 милиона марака и ту неће бити никаквих проблема. Кад год кредитни рејтинг падне, то подразумијева повећање каматних стопа. Ми нећемо имати проблема у обезбјеђењу оних инвестиција, које смо навели у Економској политици, али то свакако није добро за БиХ и сасвим сигурно ће имати отежан приступ новцу на међународном тржишту - казао је Џомбић.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић сматра да је снижавање кредитног рејтинга БиХ прије свега посљедица политичких односа у БиХ.
- На рејтинге у свијету утичу и оцјене укупне политичке ситуације у некој земљи. БиХ нема нови Савјет министара и још нема договора о буџету за сљедећу годину. То су вјероватно пресудни моменти за процјену кредитног рејтинга БиХ - рекао је Радојичић.

Професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић рекао је да је смањивање кредитног рејтинга БиХ очекивано.

Он је подсјетио да су прије неколико мјесеци агенција "Стандард енд Пурс", као и агенција "Мудис", упозорили ауторитете у БиХ, дајући негативне изгледе уз тада постојећи рејтинг.
- С обзиром на то да се у датом року нису десили позитивни трендови, ни на политичком плану, у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, ни минимум консензуса по питањима од круцијалне важности, а у вези са буџетом и фискалном одрживости, смањење рејтинга је логичан слијед - рекао је Владушић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је веома забрињавајуће шта ће се, послије пада кредитног рејтинга БиХ дешавати са кредитима које имају обични грађани и како ће се то рефлектовати на већ постојеће кредите.

Међународна агенција "Стандард енд Пурс" снизила је кредитни рејтинг БиХ са "Б плус" на "Б", уз стављање рејтинга на посматрање с могућим негативним импликацијама.

Хасић

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић оцијенио је да снижавање кредитног рејтинга БиХ представља велики ударац на земље, који ће за посљедицу имати одлуке банака да повећају каматну стопу.

Хасић је нагласио да ће снижавање кредитног рејтинга БиХ отежати и привредницима да дођу до извора финансирања, јер то значи и ризично пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана