Камате у МКО дупло више него у банкама

Марина Чигоја
Камате у МКО дупло више него у банкама

БAЊAЛУКA - Повољније услове добијања кредита микрокредитне организације у Српској компензују далеко вишим каматама, па су тако камате у МКО у односу на оне у банкама дупло више.

У Aгенцији за банкарство РС истичу да су у микрокредитним организацијама у Српској повољнији услови добијања кредита, са аспекта документованости кредитних захтјева и краћег периода за одобравање кредита у односу на банкарске услове, али да су то МКО компензовале знатно вишом цијеном кредита кроз висину ефективне каматне стопе.

Номиналне каматне стопе у микрокредитним организацијама износе 17 одсто, док су ефективне чак 19,87 одсто. С друге стране номиналне каматне стопе на кредите у банкама износе 7,95 одсто, док су ефективне 9,43 одсто.

- Aко просјечне каматне стопе на укупне кредите микрокредитног сектора РС за прво полугодиште 2011. године упоредимо са просјечним номиналним и ефективним каматним стопама на укупне кредите банкарског сектора Српске за исти период евидентно је да МКО примјењују двоструко више каматне стопе од банака - наводе у Aгенцији.

Просјечна номинална каматна стопа на кредите банака РС за прво полугодиште 2011. године мања је за 0,38 одсто у односу на просјек из 2010. године, док је просјечна ефективна каматна стопа виша за 0,11 одсто.

- Раст ефективне стопе условљен је највећим дијелом растом ове камате на краткорочне кредите привреди за 1,61 одсто у односу на 2010. годину - истичу у Aгенцији.

У сектору становништва просјечна ефективна каматна стопа на краткорочне кредите мања је за 0,73 одсто, док је на дугорочне приближна оној из 2010. године. Просјечна ефективна каматна стопа на стамбене кредите становништву, задржана је на приближно истом нивоу, што је посљедица смањене тражње за овом врстом кредита и повољнијим кредитима Инвестиционо-развојне банке РС.

Просјечна ефективна каматна стопа у МКО мања је за један одсто.

Економиста Зоран Павловић каже да микрокредитне организације набављају новац под тежим условима, те да је то један од разлога значајно виших камата.

- МКО тренутно имају огромне проблеме са наплатом пласираних средстава. У садашњој ситуацији, када људи остају без посла и када мали бизниси пропадају, то представља озбиљан ризик за пословање МКО - истакао је Павловић.

Он је нагласио да се поставља питање да ли би ове камате могле да буду и јефтиније.

- Оправдања за више камате него у банкама има, али увијек постоји могућност и да оне буду ниже - истакао је Павловић.

Он је истакао да БиХ има релативно лошу кредитну позицију јер је политички нестабилна.

- БиХ је изгубила на рејтингу, па самим тим то одмах значи и више камате - нагласио је Павловић. 

Приходи

Приходи од камата у банкама у РС у првих шест мјесеци ове године износили су 158,4 милиона КМ, док су код микрокредитних организација били 19,6 милиона КМ, показују подаци Aгенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана