Калашњиков иде руским бизнисменима

Rt.com
Калашњиков иде руским бизнисменима

Москва - Русија ће приватницима продати 49 одсто власништва у "Калашњиков групи", највећем произвођачу оружја у тој земљи, за готово 41 милион долара.

Упркос трогодишњим напорима да превазиђе дугове "Калашњикова", државни акционар "Ростек" продаће 49 одсто власништва приватним инвеститорима, пише дневник "Ведомости", а преноси "Раша тудеј".

Како се наводи, купци су бизнисмени Алексеј Криворучко, директор "Аероекспреса" (жељезничке линије која повезује Москву са њеним аеродромима), и Андреј Бокарев, који је и један од власника "Аероекспреса".

Бокарев је и сувласник железничко-транспортне компаније "Трансмаш холдинг", предузећа за експлоатацију угља "Кусбасрасресугољ", и московског метроа.

Услов је био да купци буду руски држављани, а двојица бизнисмена су већ најавили да ће уложити додатних 78 милиона долара у наредне двије године како би исплатили дуг "Калашњикова", који иначе произвођи чак 95 одсто руског лаког наоружања.

Бокарев се одлучио за куповину акција "Калашњикова" зато што посједује "финансијски подстицај", а Криворучко вјерује да ће инвестиција саму себе исплатити кроз пет година. Њих двојица ће водити и послове партнерства са страним компанијама у производњи барута и муниције.

"Зелено свјетло" за ову трансакцију дао је и предсједник Руске Федерације Владимир Путин, након састанка са директором "Ростека" Сергејом Чемозовим.

"Јавно-приватно партнерство је најефикаснији модел да се реформише индустрија", оцијенио је Чемозов, а преносе "Ведомости".

Продаја приватним инвеститорима дио је стратегије развоја "Калашњикова" до 2020. године, коју су заједнички израдили "Ростек" и Министарство инфустрије и трговине Русије.

Производња оружја је драстично опала с крајем Другог свјетског рата, а нови удар дошао је након пада Совјетског Савеза, и изласка компаније на глобално тржиште.

"Калашњиков група" основана је у августу 2013, након што је фабрика "Ижевск", произвођач легендарне пушке АК-47, годину дана раније прогласила банкротство.

"Калашњиков група" тренутно послује у Тулу, граду који се налази јужно од Москве, и у Ижевску, граду на Уралу, одакле потиче и дизајнер њиховог најпознатијег производа, Михаил Калашњиков.

Производња би, како се процијењује, могла да буде утостручена и да достигне 1,9 милиона комада оружје годишње, са могућношћу да се приход увећа на више од 750 милиона долара годишње.

Михаил Калашњиков, творац легендарне пушке, пребацио је своја ауторска права на новоформирану компанију оружја. Процијењено је да његов бренд вриједи чак 10 милијарди долара.

Деведесеттрогодишњи Калашњиков био је командир тенка у Другом свјетском рату, а пушку АК-47 развио је у сврху одбране од њемачког јуришног оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана