Провјерили смо: Каква је потражња за огревним дрветом и пелетом

Данијела Бајић
Провјерили смо: Каква је потражња за огревним дрветом и пелетом

БАЊАЛУКА - Потражња за огревним дрветом и пелетом никад није била лошија, како на домаћем, тако и на страном тржишту, гдје је за седам мјесеци ове године пласирано готово 50 одсто мање робе у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезовање (УИО), БиХ је од јануара до краја јула ове године извезла огревног дрвета у вриједности од 49,04 милиона марака, док је истовремено на инострано тржиште пласиран пелет вриједан 9,79 милиона КМ. У истом периоду прошле године на страно тржиште отишло је 67,06 милиона КМ огревног дрвета, као и 18,22 милиона КМ пелета. 

- Највише огревног дрвета ове године пласирано је на тржиште Италије, затим Словеније, Хрватске и Аустрије. Пелет је у највећим количинама завршио у Словенији, Србији, Хрватској те Италији - истакли су у УИО. 

Иако се гријна сезона ближи, обезбјеђивање огрева ове године готово да није почело. Складишта су препуна, а купаца, кажу продавци, нема ни за лијека, што није био случај претходних година у ово доба, када су муштериј чекале у редовима. 

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Игор Андрић истакао је за “Глас Српске” да је понуда огревног дрвета задовољавајућа, чак и већа у односу на потребе. 

- Палета са огревним цијепаним дрветом у Бањалуци кошта од 240 до 260 марака, док је у мањим срединама понуда још већа и може се наћи и по 220 марака. За метар дрва потребно је издвојити до 110 марака - казао је Андрић.

Додао је да је потражња за огревом веома танка, што није уобичајено за ово доба године, јер су претходне двије зиме биле веома благе и многа домаћинства нису потрошила ни старе залихе.

- Потражња за огревним дрветом свакако је утицала и на производњу, коју су многи силом прилика морали смањити. С обзиром на временске прогнозе, не вјерујем да ће бити нека велика потражња за огревом ни у наредном периоду, због чега, претпостављам, не би требало да буде ни значајније корекције цијена - истакао је Андрић. 

Према његовим ријечима, ништа боља ситуација није ни у земљама окружења, гдје су стоваришта пуна, а купце броје на прсте. 

Представник произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић казао је да тај енергент никад није био повољнији, те да је његова просјечна цијена 350 марака, отприлике колико је била и прољетос. 

- Потражња за пелетом у ово доба године је доста смањена, како на домаћем, тако и страном тржишту. Осим топле зиме, потражња за пелетом из БиХ у иностранству опала је и због вишемјесечне забране извоза у 2022. години. Тада смо изгубили велики број тржишта која сада огревом снабдијевају, између осталих, произвођачи из Бразила, Индије и Кине - рекао је Ивановић.

И потпредсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић тврди да је продаја стала. 

- Лагери су нам пуни, немамо идеју шта да радимо. Од прошле године извезли смо свега 20 одсто робе. Потез БиХ, када је спустила рампу, је био катастрофалан. Наше послове у иностранству сада су преузеле друге земље - казао је Бркић и додао да је један од разлога и скупа сировина коју домаћи произвођачи купују. 

 Подаци УИО БиХ о извозу за седам мјесеци изражени у КМ

                     ОГРЕВНО ДРВО                                               ПЕЛЕТ

 

2024.          113.694.272                                                9.795.560 

2023.            67.060.006                                               18.221,694

2022.            58.864.725                                               27.508.607

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана