Каква је ова година била за произвођаче маслина

Данијела Бајић
Каква је ова година била за произвођаче маслина

БАЊАЛУКА - Маслинарство у Српској и ФБиХ посљедњих година доживљава прави процват, а узгој ове медитеранске културе постао је тренд и посао од којег се, кажу херцеговачки произвођачи, може пристојно живјети, због чега поља под засадима константно шире.

Берба маслина требало би да почне идућих дана, након што уљаре почну са радом, а овогодишњи плодови би, упркос суши, према ријечима произвођача требало да буду изузетно квалитетни.

Извршни менаџер подрума “Вукоје” у Требињу Младен Фуштар истакао је за “Глас Српске” да је ово била једна од најбољих година за производњу маслина.

- Ове године ћемо, поред изузетно доброг квалитета, имати и веће количине маслина које су засађене прије 14 година и оне сада достижу своју пуну родност. Стабла су довољно зрела и велика да дају већи принос него раније - казао је Фуштар.

Додао је да ће ове године на овдашњем тржишту бити доступно више домаћег маслиновог уља, на чије формирање цијене доста утиче ручна берба која изискује много више времена и новца.

- Тренутно је у нашем маслињаку засађено нешто мало више од 1.000 стабала. У наредном периоду идемо са припремом терена и убацивањем у маслињак неких нових сорти - рекао је Фуштар, наглашавајући да се у угоститељским објектима широм Српске од ове године може наћи маслиново уље из њиховог подрума.

Према његовим ријечима, у Требињу је прије 15 година било веома мало стабала маслина, јер је мало ко на овом подручју користио маслиново уље. Међутим, повећањем конзумације маслиновог уља у Српској почиње и садња стабала маслина у Требињу, које има идеалне климатске услове.

- Интересовање за производњом маслина је све веће. У наредном периоду, не само Требиње, него цијела Херцеговина требало би да буде под маслинама јер је то култура која у односу на винову лозу не захтијева пуно рада и бриге - истакао је Фуштар, додајући да бочица маслиновог уља од 0,33 литра из њихове производње сада кошта 25 марака.

Берба маслина кроз десетак дана почеће и у маслињаку манастира Тврдош, у којем је засађено 1.700 стабала.

- За сада сав род користимо искључиво за потребе манастира, а у будућности планирамо да проширимо маслињак да бисмо имали довољно и за продају - казао је јеромонах Порфирије и додао да је овај манастир прије 18 година почео да подиже маслињаке.

Да су маслине на југу земље доста добро родиле тврди и предсједник Удружења “Херцеговачки плодови Медитерана” Столац Зоран Раич. Према његовим ријечима, суша је успорила раст и развој маслина, због чега ће берба ове године мало касније почети него што је раније.

- Маслине ове године нису завршиле попут осталог воћа и поврћа, односно нису ураниле због суше. Оне су за то вријеме стајале и стагнирале, нису се развијале - казао је Раич.

Он је истакао да се становници Херцеговине масовно распитују о узгоју маслина, за које, тврди, да је посао будућности.

РАДНИЦИ

Према ријечима Зорана Раича, за производњу маслина потребно је много руку, поготово када дође вријеме за бербу.

- Проблем јесте то што код нас има све мање људи који би радили у маслињацима. Многи домаћи маслинари ће, управо из тог разлога, морати посегнути за инвестицијама у нову технологију и механизацију, што ће се сигурно одразити и на цијену маслина, а самим тим и уља, као и других производа - казао је Раич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана