Како су Мађари побједили швајцарца

Агенције
Како су Мађари побједили швајцарца

Будимпешта - Избјегли смо катастрофу у посљедњи час, коментарисали су из мађарске владе најновији раст вриједности швајцарског франка.

Мађарска је једна од ријетких држава чији су грађани масовно прије десетак година дизали кредите у швајцарским францима чији је курс не изазива панику ни међу дужницима, али ни у влади премијера Виктора Орбана.

Орбану је обећање да ће рјешити проблем кредита било једно од важнијих полуга доласка на власт.

Након година борбе с ЕУ, одакле су негодовали због задирања власти у тржиште капитала, влада је омогућила дужницима да кредите у страним валутама претворе у кредите у домаћој валути по повољном курсу.

На прољеће ће почети и да им стижу одштете због неправедних поступака банака.

"Крајем прошле године одлучено је да се кредити у францима и еврима претворе у кредите у форинтама по фиксном курсу испод тржишне вредности, тако да промјена курса швајцарског франка неће имати утицаја на кредите који износе око десет милијарди евра", обајснила је шефица Ројтерса за Мађарску Кристина Тхан.

Процјењује се да грађани Мађарске имају још 540 милијарди форинти (1,7 милијарди евра) кредита у францима, а највећим дјелом ријеч је о кредитима за аутомобиле, које је раст франка ипак погодио.

При конвертовању кредита узета су два референтна курса – средњи курс Мађарске народне банке од 7. новембра, када је донијета одлука о конвертовању, и курс од 16. јула, када је Врховни суд донио одлуку да су банке када је ријеч о кредитима у страним валутама у појединим случајевима биле неправедне.

Конвертовање кредита почело је одлуком Монетарног савјета да централна банка за конвертовање мора банкарском сектору да осигура девет милијарди евра.

Затим је центрлана банка са учесницима у процесу склопила уговор којим се обвезује да ће им осигурати износ потребан да се умањи курсни ризик операције, а заузврат су се кредитне институције обвезале да ће новац за конвертирање купити од ње, а не на девизном тржишту.

Министарство економије тада је најавило и гашење кредита у страним валутама. На темељу одлуке Врховног суда Влада је одредила да банке, њих око 400, морају обештетити кориснике.

Они дужници који су са банкама склопили нагодбу, исплату очекују на прољеће, што би означило и посљедњи корак у гашењу кредита у страним валутама. Централна банка Мађарске издвојила је три милијарде евра из резерви ради подршке банкама преноси Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана