Како су Литванци наљутили Русе?

Танјуг
Како су Литванци наљутили Русе?

Москва - Русија је саопштила да ће забранити увоз млијечних производа из Литваније.

Русија се одлучила на тај корак, како је наведено, због покушаја те балтичке земље да бившу чланицу Совјетског савеза, Украјину, приближи Европској унији.

Литванија је искористила свој статус предсједавајућег Европском унијом како би скренула пажњу на појачане царинске контроле које је Русија увела источноевропским земљама које настоје да успоставе ближи контакт са званичним Бриселом, преноси Франс прес.

Украјина очекује да ће у новембру, током самита у Виљнусу, потписати кључни споразум о слободној трговини са Европском унијом, на шта је Русија одговорила тако што је љетос увела детаљне царинске контроле на увоз украјинских производа, проширивши те процедуре и на литванску робу прије три недеље.

Због покретања овог трговинског спора, Литванија је упутила упозорење Русији, поручујући јој да, уколико настави са тим контролама, ризикује све боље односе са 28-чланим блоком.

Литванске власти су, такође, указале да би могле увести исте санкције на робу која иде преко њене територије до руске области Калининград на западу.

Ово упозорење је, међутим, разљутило руске власти, које су данас објавиле да ће од понедјељка забранити увоз млечних производа из Литваније. Индустрија млијека и мљечних производа чини око петину литванске пољопривредне производње, и представља кључни извор прихода од извоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана