Како Руси живе под санкцијама?

СЕЕбиз
Како Руси живе под санкцијама?

Москва - Пад вредности руске рубље доводи до смањења куповне моћи становништва, стоји у прогнози руског Министарства економског развоја.

 

У овој прогнози број сиромашних достиће свој максимум за посљедње четири године. Према испитивању јавног мњења, руски становници све више троше на храну и радије путују унутар државе.

Укупни губици Русије настали због увођења санкција износе 40 милијарди долара. Русија губи још око 90 до 100 милијарди долара годишње због пада цијена нафте за 30 одсто.

Ипак, према ријечима руских стручњака, за раст инфлације и девалвацију рубље може се рећи да нису директна посљедица санкција, пише Руски весник.

Пад рубље доводи до пада куповне моћи становништва, стоји у прогнози руског Министарства економског развоја. У посљедња два мјесеца рубља је у односу на долар и евро пала за око 50 одсто.

Због тога ће, према подацима министарства, број сиромашних (оних чији је приход мањи од животног минимума) бити највећи за посљедње четири године и достиће 11,7 одсто.

''Кад слаби рубља многи људи покушавају да се заштите од пада вредности валуте, купујући прилично скупу робу дуготрајне употребе, посебно ако је то посебно вредна роба за коју не постоји руска алтернатива'', каже Алексеј Козлов, главни аналитичар компаније УФС ИЦ.

Међутим, он сматра да је то пролазна појава, а слабљење рубље има читав низ посљедица, укључујући раст инфлацијског притиска, смањење потрошачког тржишта и раст вредности кредита, што доводи до успоравања економског раста.

Анкета јавног мњења показује да становници Русије троше све више средстава на храну и радије путује унутар државе.

''Потрошачки сектор остаје под озбиљним притиском. Потрошачи смањују трошкове за куповину станова, аутомобила, робе од злата...", истиче аналитичар компаније "Финам Манаџмент" Максим Кљагин.

Према његовим ријечима, у септембру је први пут у периоду након кризе из 2008. и 2009. забиљежен годишњи пад плата за један одсто.

"Динамика раста малопродаје у Русији, према подацима службеног статистичког државног тијела, успорила је на годишњем нивоу готово са 3,9 одсто на 2,7 одсто. Раст ће бити на најнижем нивоу у посљедњих пет година", уверен је Кљагин.

Због тога је све више оних који пробијају рокове за отплату кредита. Према подацима Централне банке број кредита с прекорачењем рока отплате достигао је 7,9 одсто. Како стоји у званичном саопштењу, раст прекорачење рока отплате повезан је с погоршањем финансијског стања становништва. Као разлози наводе се кашњење плата, смањење прихода и губитак радног мјеста.

Без обзира на пад вредности рубље и раст незадовољства, становништво и даље чува своју уштеђевину у рубљима. У складу с истраживањем Сверуског центра за проучавање јавног мњења, двије трећине Руса (65%) прати курс валута, а више од половине (53%) је узнемирено због слабљења рубље. Само је седам одсто Руса у посљедња два мјесеца мијењало рубљу за другу валуту.

Према подацима Левада-Центра, другог статистичког института, 80 одсто испитаника истакло је да примјећује раст цијена у држави, а пад нивоа животног стандарда. Као основне узроке пада у економији наводе пад цијене нафте (45%), западне санкције Русији (33%) и припајање Крима (30%).

Међутим, према ријечима Дмитрија Беденкова, водитеља аналитичког одјела IK RUSS-INVEST, ''постојање повјерења у националну валуту је важна компонента инвестицијског процеса, који стабилизује економију и осигурава нормалан циклус репроизводње и рада тржишних механизама''. Према подацима Федералне агенција за туризам, број руских путника по Русији порастао је за 30 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана