Како обновити повјерење ЕУ - САД

Тањуг
Како обновити повјерење ЕУ - САД

Брисел - Европска унија дефинисала које кораке Вашингтон треба да предузме како би се обновило повјерење између Уније и САД нарушено након великог шпијунског скандала.

Једна од мјера је да се грађанима ЕУ призна право на правну надокнаду у САД ради заштите личних података.

"Масовно шпијунирање наших грађана, компанија и лидера је неприхватљиво", рекла је комесар ЕУ за правду Вивијан Рединг И додала да сада постоји "трачак наде у поновно успостављање повјерења и ЕУ очекује да ће наши амерички партнери то искористити".

Кровни споразум о заштити података о којем преговарају ЕУ и САД "мора да обезбједи европским грађанима конкретно и примјењиво право, нарочито право на правну заштиту у САД у случајевима када се њихови лични подаци обрађују у САД", истакла је Рединг у саопштењу.

Она је јуче казала да је "веома јасно ставила до знања" америчким саговорницима да Европска комисија очекује да Вашингтон испуни обећања да ће грађанима ЕУ који нису држављани САД дати право да одлучују о својим личним подацима.

То, прије свега, обухвата могућност подношења тужбе када се њихови лични подаци злоупотребе, навела је комесарка.

До сада су Брисел и Вашингтон решавали своје несугласице споразумом под називом Сигурна заштита (Safe Harbour) из 2001. године који је требало да осигура да америчке компаније поштују норме ЕУ о комерцијалној употреби личних података.

За ЕУ је заштита личних података основно људско право које не би требало бити угрожавано и чија комерцијална употреба мора бити пажљиво контролисана, навео је АФП.

Поменути споразум сада треба да се пооштри, рекла је Рединг и додала да је крањи рок да се ЕУ и Вашингтон договоре о измjенама средина 2014. године.

У предложене промене, којих има 13, спада и одредба по којој америчке компаније морају јасно да наведу у којој мjери америчке власти имају право да прикупљају и обрађују личне податке грађана.

Такође се наводи да оправдање да се ради о "националној безбjедности" које се често користи за такво поступање власти може да важи само ако је стриктрно неопходно.

Рединг је поручила и да ЕУ треба да изврши реформу својих закона о заштити података и да се активно ангажује како би се осигурало да америчке реформе које је обећао предсjедник Барак Обама "такође користе и грађанима ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана