Како је Твитер спасио Сан Франциско

Танјуг
Како је Твитер спасио Сан Франциско

Сан Франциско - Коцкарски потез Сан Франциска да понуди компанији Twitter Inc" ослобађање од пореза вишеструко се исплатио.

Наиме, прије двије године, Сан Франциско је понудио компанији "Twitter Inc" ослобађање од пореза на плате тада 400 запослених, да би спречио најављено пресељење сjедишта компаније из града.

То је међутим, подстакао је технолошке компаније да изаберу Сан Франциско за своју базу и ојачао локалну привреду, пише "Bloomberg".

Твитер данас има 2.000 запослених и познаваоци берзанских прилика очекују да ће од иницијалне понуде акција сакупити милијарду америчких долара. Тај потез ће, вjерује се, створити још милионера, послова и технолошких инвестиција у четвртом по величини граду у Калифорнији.

Такође, очекује се пораст цијена некретнина, што ће натјерати дио становника да се иселе из града.

"Имаћете много људи који ће се обогатити кад се Твитер појави на берзи и, ако претпоставимо да ће вредност акција расти, они ће имати довољне ресурсе да улажу у слиједећу генерацију технологије", каже економиста Тед Иган.

Смањена је стопа незапослености у Сан Франциску: у августу је износила 5,6 одсто, за разлику од 9,7 одсто три године раније.

Гебријел Меткаф, извршни директор невладине организације која се бави просторним планирањем и истраживањем тржишта некретнина Сан Франциска, оцијењује да је цијена изградње стамбеног простора у том граду сада "неконтролисано скупа", а да ће очекивани скок цијена бити само наставак "великог таласа" повећане потражње.

Становништво Сан Франциска, 800.000 људи, сад су "спаковани" на сам врх полуострва: град је дугачак само 11 километара - колико је и широк. Послије Њујорка, то је најгушће насељен град у Сједињеним Државама.

Цијена просјечне куће скочила је за 18 одсто за само годину дана - у августу је износила 825.000 долара, а у исто вријеме лане била је 700.000. Просјечан стан коштао је 630.000 долара у августу 2010, док је августа ове године та цијена достигла 810.000, показују статистички подаци агенције "DataQuick" из Сан Дијега.

Економиста Иган указује да је такав скок цијена некретнина посљедица чињенице да практично не постоји стамбени простор који је на располагању.

Твитер је 2011. планирао да се пресели из Сан Франциска и градоначелнику Еду Лију саопштио да ће градске таксе, засноване на величини компаније, зауставити њихов развој. Неколико мјесеци касније, Сан Франциско је укинуо те таксе и "Твитеру" и другим компанијама које су пристале да се преселе у центар града, у којем је до тада владао криминал. "Твитер" се преселио у реновирану зграду из 1930. године у јуну 2012.

Од априла 2011, још 15 технолошких компанија се преселило у тај дио града.

Сан Франциско биљежи највиши раст запослености међу америчким окрузима и има радну снагу од 250.000 људи. Информациони сектор биљежи раст од 11 одсто. Поређења ради, национални просјек раста америчке индустрије износи 1,9 одсто, наводи "Bloomberg".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана