Како је пропао најбогатији Бразилац

Agencije
Како је пропао најбогатији Бразилац

Рио де Жанеиро - Бразилски нафтни магнат Еике Батиста, прошле године рангиран као осми најбогатији човјек на свијету, није више милијардер.

Инвестиције у Батистиним компанијама претворене су у дугове, што је значајно смањило вриједност његове имовине, пише пословни лист Блумберг.

Батистина групација EBX дугује 1,5 милијарди долара државном фонду Мубадала дивелопмент из Абу Дабија, након што је фонд извршио реструктуру инвестиције од двије милијарде долара, колико је уложено у бразилску компанију, наводе извори упознати са ситуацијом.

Фонд више нема удио у EBX-у, који је отплатио 500 милиона дуга након преговора раније овог миесеца.

Батиста је још раније нагомилао личне дугове од најмање двије милијарде долара, што значи да тај рударски и нафтни магнат сада има нето вриједност од око 200 милиона долара, према Блумберговом индексу милијардера.

Након што је у марту прошле године Батистино богатство било на врхунцу од 34,5 милијарди долара, послије трансакције из фонда Мубадала, оно је почело да се топи, будући да је одлука о смањењу производње у кључној нафтној компанији OGX навела инвеститоре да повуку улагања и из осталих постројења ове компаније.

“Губитак Батистиног кредибилитета објашњава се тиме што није испунио очекивања и остварио резултате које је обећао када су његове компаније изашле на берзу. Дошло је до ланчане реакције, изгубио је кредибилитет у једној фирми, па га је изгубио у свим”, објашњава аналитичар фирме “Спинели СА” из Сао Паола, Елад Реви.

Батиста је прошле године поставио циљ да постане најбогатији човjек на свијету, а у интервјуу за Блумберг је тада рекао да он представља нови “бразилски сан” пословног успјеха.

Његово посрнуће долази у вријеме слабљења економског раста Бразила, у којем се трећу годину заредом очекује бруто домаћи производ испод три одсто.

Уз инфлацију изнад шест одсто, главни индекс бразилске берзе Ибовеспа је ове године други најгори велики берзански индекс у свијету, будући да је ослабио за 27 одсто. На пад индекса значајно су утицале акције OGX, које су ове године потонуле за чак 87 одсто.

У прошлонедељном интервјуу за бразилски лист Валор економико, Батиста се заклео да ће вратити све дугове. “Испоштоваћу све своје обавезе. Ни пени нећу остати дужан никоме”, рекао је он.

Батистино посрнуће највећи је случај губитка богатства откако је Блумберг почео да објављује индекс милијардера у марту прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана