Kако да задржате најбоље раднике?

еКапија
Kако да задржате најбоље раднике?

Пословни људи у свијету откривају да је флексибилност у раду често пресудан фактор за прихватање неког ангажмана.

Између два слична посла 79% би изабрало онај који нуди флексибилност.

Да невјероватних 74% испитаника потврђује да флексибилност рада помаже да радници дуже остану у фирми закључак је најновије анкете компаније „Регус“, глобалног добављача радних простора.

Запошљавање је скуп процес чију цијену многе глобалне компаније стреме да смање. CIPID процењује да трошак одласка радника износи 5.539 евра или готово 6.000 евра ако се ради о менаџеру или другом стручњаку. Будући да је више од трећине предузећа изјавило да им је задржавање радника приоритет, поставља се питање на који начин предузећа могу најефикасније да смање трошкове запошљавања и привуку и задрже најбоље раднике?

Како испитаници откривају, флексибилни рад је рjешење за сва три проблема.

Ова анкета, која је обрадила мишљења више 20.000 виших руководилаца и власника предузећа у 95 земаља, потврђује да флексибилним радом могу да се елиминишу кадровске флуктуације (и пратећи трошкови за агенције за запошљавање), с обзиром на то да је 72% испитаника навело да је флексибилан рад адут којим се привлаче најквалитетнији радници.

Испитивање је открило и слиједеће:

- 71% испитаника тврди да флексибилни рад повећава оданост запослених;

- 59% радника би заиста одбило посао код ког не постоји могућност за флексибилност;

- 59% каже да би се дуже задржало на посљедњем радном мјесту да је постојала флексибилност у раду.

- Запошљавање и задржавање најбољих радника су одувијек били приоритети за успјешна предузећа, али не могу сва предузећа да приуште да истовремено исплаћују веће бонусе или да дају вртоглаве плате и да уједно остану конкурентна. Посљедичне флуктуације су још један од кључних фактора за елиминисање трошкова на име агенција за запошљавање и компликованог покретања процеса запошљавања - наводе у компанији „Регус“.

У „Регусу“ кажу да флексибилно пословање, које кошта мање од фиксног канцеларијског рада, тренутним и потенцијалним радницима нуди примамљиве адуте у виду мањег стреса и боље равнотеже између посла и приватног живота, а представља и јефтино рјешење за привлачење најбољих радника и мотивисање истих да остану у предузећу.

- Невјероватна је и чињеница колико је постало популарно нудити флексибилан рад и како многи испитаници заиста и бирају радна мјеста на основу флексибилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана