Ка­фа са­мо са акци­зном мар­ки­цом

Глас Српске
Ка­фа са­мо са акци­зном мар­ки­цом

БAЊA ЛУ­КA - У свим ма­ло­про­дај­ним обје­кти­ма у БиХ од да­нас у про­да­ји мо­же да бу­де искључи­во ка­фа ко­ја је обиљеже­на акци­зним мар­ки­ца­ма, са­оп­ште­но је ју­че из Упра­ве за ин­ди­рек­тно опо­ре­зи­вање БиХ (УИО БиХ).

Но­вим За­ко­ном о акци­за­ма пре­дви­ђе­но је уво­ђење акци­зних мар­ки­ца за сву ка­фу на­ми­јењену за ма­ло­про­да­ју од 1. окто­бра ове го­ди­не. Пор­тпа­рол УИО Рат­ко Ко­ва­че­вић ре­као је да сва ли­ца ко­ја од да­нас бу­ду про­да­ва­ла ка­фу ко­ја ни­је обиљеже­на акци­зним мар­ки­ца­ма чи­не пре­кршај. Ка­зне за про­да­ју акци­зних прои­зво­да ко­ји ни­су обиљеже­ни акци­зним мар­ки­ца­ма за пра­вна ли­ца изно­се од 1.000 до 200.000 ма­ра­ка, а за пре­ду­зе­тни­ке од 1.000 до 20.000 ма­ра­ка.

Да би се из­бје­гли пре­крша­ји и кажњавање из УИО по­зи­ва­ју сва ли­ца ко­ја про­да­ју ка­фу у ма­ло­про­да­ји да по­дне­су зах­тјев за из­да­вање акци­зних мар­ки­ца, ка­ко би обиљежи­ли ка­фу ра­ди не­сме­та­не про­да­је по­сли­је по­чет­ка окто­бра ове го­ди­не.

Од по­чет­ка при­мје­не но­вог За­ко­на о акци­за­ма у УИО је сти­гло 350 зах­тје­ва за из­да­вање акци­зних мар­ки­ца за ка­фу и по тим зах­тје­ви­ма је за­тра­же­но из­да­вање ви­ше од 17 ми­ли­она ко­ма­да мар­ки­ца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана