Кафа поскупјела десет одсто

М. Ми.
Кафа поскупјела десет одсто

БAЊAЛУКA - Кафа је протеклих дана у Републици Српској поскупјела код појединих произвођача и дистрибутера за око десет одсто, па је сада за килограм кафе потребно издвојити од 14 до 16 марака.

У фирми "Ming-coffee" из Бијељине, која је члан Групације прерађивача и продаваца кафе у БиХ, рекли су да су се одлучили на поскупљење због раста цијене кафе на свјетској берзи.

- Вриједност кафе у свијету поново је послије наглог раста почела да опада. У идућем периоду нећемо кориговати цијену, али претпостављамо да ће цијена кафе у Српској варирати све до краја године - рекао је руководилац у фирми "Ming-coffee" Боривоје Стефановић и додао да је предузеће цијене кафе дигло за између 0,5 и једне марке.

Стефановић је додао да има произвођача и дистрибутера који још нису кориговали цијене кафе јер располажу залихама које су набавили по нижој цијени.

Регион

Килограм кафе у Србији кошта од 12 до 13 марака, а у Хрватској од 13 до 15 марака.

У Хрватској се најављује поскупљење и до 15 одсто, док су у Србији мали произвођачи већ повећали цијене за десет до 15 одсто, док се велике компаније "држе" на старим цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана