Кафа поново поскупљује

Милијана Латиновић
Кафа поново поскупљује

Бањалука - Раст цијена сирове кафе на свјетском тржишту осјетили су и становници Републике Српске, који за килограм морају да издвоје и до десет одсто више новца него лани, а нова поскупљења их тек очекују.

Неповољни временски услови утицали су на смањење рода робусто кафе у Бразилу, највећем свјетском произвођачу, због чега су и дистрибутери у РС кориговали цјеновнике.

Да су цијене скочиле, потврђују и статистичари. Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна цијена килограма кафе у Српској у јулу прошле године износила је 12,42 КМ, док је за исту количину у децембру требало издвојити 13 фенинга више.

Иако се БиХ убраја међу десет земаља у којима се највише пије кафа, константан раст цијена утицао је на смањење потражње, па љубитељи овог напитка купују мање количине или бирају јефтиније брендове.

Власник трговачког ланца "Фрукта трејд" из Дервенте, које производи и пакује "РД кафу", Душко Рељић истиче да су цијену подигли за десет одсто, па је за килограм њихове кафе потребно издвојити око 12 КМ.

- Поред раста берзанске цијене сирове кафе, јача и долар у односу на евро, тако да све то утиче на поскупљење готовог производа на полицама - рекао је Рељић, нагласивши да су дуже вријеме избјегавали корекцију цијена захваљујући залихама, али да је поскупљење кафе у наредном периоду неминовно.

Пословођа у пржионици кафе "Минеа" из Градишке Марина Мирјанић каже да је тренд раста цијена кафе с краја прошле године настављен и у јануару.

- Осим несташице робусто кафе у Бразилу, на раст цијена је утицао и веома промјенљив курс долара, тако да смо од Нове године цијене подигли за три до пет одсто - казала је Мирјанићева, нагласивши да је килограм ове кафе у малопродаји 14 КМ.

За прављење многима омиљеног напитка узгајају се двије врсте кафе, арабика и робусто. Кафа арабика доминира на свјетским плантажама и обухвата 75 до 80 одсто укупне производње. Познаваоци кафе истичу да је основна разлика између ове двије врсте у укусу, односно арабика садржи један и по одсто кофеина, док је робусто готово дупло јача.

Мјешавина ове двије врсте посебно се користи за еспресо кафу којој, поред укуса, робусто даје бољу пјену, која је неизоставна за сваки добар еспресо. Међутим, угоститељи, бар за сада, не планирају подизање цијена.

- Цијене кафе у кафићима су од марку и по до двије, па би било нереално очекивати да поскупи на више од двије марке - казали су угоститељи.  

Потрошачи

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић истиче да свако поскупљење намирница негативно утиче на животни стандард потрошача.

- Чини ми се да поједини добављачи лошом бербом у земљама поријекла кафе само правдају жељу за већом зарадом, па се ту крије прави разлог за поскупљење - казао је Бошковић.

Просјечна цијене кафе у другој половини 2016. године

Мјесец          цијена (КМ/кг)

Децембар             12,55

Новембар            12,39

Октобар               12,29

Септембар           12,38

Август                 12,32

Јул                       12,42

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана