Каблекс запослио нових 100 радника

Жељка Кокот
Каблекс запослио нових 100 радника

Лакташи - Словеначка "Каблекс група" отворила је у индустријској зони у Александровцу код Лакташа производни погон у који је уложила више од три милиона евра и у коме је посао добило нових 100 радника.

"Каблекс група" је системски развијач и добављач кабловских снопова, пластичних и силиконских производа и специфичних механичких склопова и алата. Ова фирма на подручју лакташке општине послује већ седам година под називом "Каблекс БХ", а до сада су погони били смјештени у изнајмљеним просторијама.

Предсједник "Каблекс групе" Борис Дебелак каже да је подручје Лакташа изузетно погодно за словеначке фирме јер је свега три сата вожње удаљено од Љубљане.

- На овом подручју смо наишли на врло вриједне раднике, а близина Бањалуке, која је највећи универзитетски центар, обезбјеђује нам стручан кадар. Купили смо довољно велики плац на којем можемо изградити још двије овакве хале уколико се укаже потреба - каже Дебелак и додаје да ће производња у новоизграђеном погону, вриједна између 20 милиона и 30 милиона евра годишње, бити скоро у цјелости пласирана на њемачко, француско, пољско и турско тржиште.

Генерални директор "Каблекса БХ" Радован Поповић каже да ће у наредних петнаестак дана у новоизграђеном погону бити запослено још двадесетак радника на новим производним програмима.

- Завршили смо тек прву фазу изградње погона. Уколико будемо имали довољно посла током 2018. године ћемо кренути у другу фазу коју ће пратити и ново запошљавање - каже Поповић и додаје да се просјечна плата радника креће између 700 и 800 КМ.

Свечаном пресијецању траке присуствовали су предсједник РС Милорад Додик, амбасадор Словеније у БиХ Исток Грмек и бројни представници пословне заједнице. Додик је рекао да га изузетно радује што је словеначки инвеститор који држи десет одсто тржишта у сфери производње каблова за бијелу технику и апарате за домаћинство изабрао РС за производњу намијењену глобалном тржишту.

- Срећан сам и што су управа и руководство фирме изузетно задовољни сарадњом са локалном заједницом - рекао је Додик.

Технолог Драгана Аћимовић у "Каблексу БХ" ради од почетка априла ове године, а њен посао је контрола квалитета производа.

- Изузетно сам задовољна радним условима и међуљудским односима. Посао у оваквој фирми нам свима пружа сигурност јер радимо у великом систему који је гаранција да ће се све одвијати како треба - каже Аћимовићева.

Словеначки инвеститори

"Каблекс група" није једина словеначка фирма која послује на подручју општине Лакташи. Годинама са успјехом раде "Перутнина Птуј" и "Колектор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана