Јужни ток стао: Ко ће шта да плати?

Б92, Танјуг
Јужни ток стао: Ко ће шта да плати?

Копаоник - Реализацију пројекта Јужни ток у Србији тренутно "кочи" проблем са обезбјеђивањем државних гаранција, каже Ивица Дачић. Министарство:Заказала реформа Србијагаса.

"Постоји проблем са Јужним током који није политичке природе, већ како ћемо сада да гарантујемо за српски део Јужног тока, односно да се обезбеде државне гаранције да би се направио", казао је премијер Србије у оставци Ивица Дачић на Копаник бизнис форуму.

Према његовим ријечима, договорено је да Руси финансирају изградњу, а да Србија плаћа свој дио из прихода, односно из наплате таксе за пролаз гаса када све буде у функцији.

"Тај конкретан проблем већ два-три мјесеца се одлаже и не може да се омогући у организационом смислу да почне полако расписивање тендера за извођача радова и почетка изградње", казао је он.

Он је у изјави новинарима у паузи међу панелима прецизирао да је вриједност радова близу двије милијарде евра, а да српски дио износи 49 одсто.

"Међутим, нису потребне гаранције за све то, али смо разговарали о гаранцијама које су неопходне за оснивачки улог за то заједничко предузеће и уопште о гаранцијама како ће Русија сада бити сигурна да ће Србија то враћати", навео је Дачић.

У договору са руским партнерима, како је казао, ријешено је да то ипак не буду државне гаранције, већ да то Русија обезбједи, а да Србија касније плаћа из прихода од таксе за пролаз гаса преко наше територије.

"То већ траје неколико мјесеци и то питање морамо да завршимо што прије", казао је он.

На питање да ли процес успорава ситуација у Украјини, он је рекао да не успорава, већ да је проблем и то што је Скупштина Србије распуштена због избора, чиме је одложено доношење неких закона.

"Надам се да ћемо наћи решење да све иде нормалним током, Александар Вучић и ја разговарали смо са руским партнерима и сигуран сам да ће све бити у реду", навео је премијер.

Министарство: Заказала реформа Србијагаса

Реагујућу на изјаву премијера Дачића да Јужни ток трнутно "кочи" проблем са обезбјеђивањем државних гаранција, Министарство енергетике саопштило је да је државна гаранција за кредит предузећа "Србијагас" у износу од 75 милиона евра, намијењен покривању оснивачког улога у предузећу "South Stream Srbija", била предвиђена буџетом за 2013. годину, али није реализована, због рестриктивне политике Министарства финансија кад је ријеч о повећању задужења државе.

"Да је спроведено на време финансијско реструктурирање Србијагаса, како је ово Министарство предлагало, у 2014. години би Србијагас остварио око 120 мииона евра профита и не би било потребе за издавањем државних гаранција за финансирање пројекта „Јужни ток"", пише у саопштењу Министарства енергетике Србије.

Како се наводи, приједлог Министарства енергетике, развоја и заштите животне средина био је да се иста гаранција нађе у буџету за 2014. годину, али Министарство финансија ту одредбу није укључило у Предлог закона о буџету Републике Србије за 2014. годину који је усвојила Народна Скупштина.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине подсјећа да је у претходних годину и по дана учинило све да пројекат "Јужни ток" почне да се реализује.

"Тако да очекујемо да се и ови проблеми, везани за финансирање пројекта "Јужни ток", ријеше у дијалогу државних институција Србије и компаније "Гаспром", како би гасовод Јужни ток могао да се гради планираном динамиком", саопштило је Министарство..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана