Jужни ток: Радна група Русије и ЕУ

Танјуг
Jужни ток: Радна група Русије и ЕУ

Москва - Русија и Европска унија ће формирати Радну групу за рјешавање техничких и правних питања у вези са пројектом Јужни ток.

Договор о томе је постигнут на данашњем засједању Сталног савјета за партнерство Русије и Европске уније за енергетику у Москви, објављено је сајту руског министарства енергетике.

Претходно су министар енергетике Русије Александар Новак и европски комесар за енергетику Гинтер Етингер одржали састанак у најужем саставу.

Стране су потписале општи документ о заједничком раду у 2013. годину, наводећа да је постигнут напредак у развоју медђусобне сарадње.

Такође су размотрили актуелна питања сарадње у сектору гаса и електричне енергије.

Етингер је информисао Новака о томе да се тренутно спроводе унутрашње процедуре за рјешавање Европске комисија о изузецима у пројекту OPAL.

Гасовод OPAL, капацитета 36 милијарди кубних метара који пролази преко Њемачка повезујући нову трансбалтичку магистралу Сјеверни ток са постојећим мрежама за транспорт гаса.

Русија и Њемачка желе да им се одобри изузеће од правила трећег енергетског пакета ЕУ које би омогућило да Гаспром не попуни више од половине капацитета.

Према ријечима Етингера и за Јужни ток је могуће да се траже извјесна изузећа од европских закона као што је случај са Сјеверним током.

Он је у вези са усаглашавањем билатералних споразума шест земаља ЕУ и Србије са Русијом о изградњи гасовода Јужни ток, раније рекао да је Европска комисија "адвокат" земаља чланица ЕУ и да ће у њихово име преговарати са Русијом.

Како је руски амбасадор при Европској унији Владимир Чизов изјавио почетком ове седмице Танјугу, Србија би требало да се придржава билатералног споразума са Русијом о Јужном току без обзира на примједбе које стижу из ЕУ и да ће се изградња гасовода наставити "без обзира на све".

Руски амбасадор је указао да је став Москве да европски прописи, формулисани у оквиру такозваног Трећег енергетског пакета, не могу бити једино мјерило за утврђивање регуларности гасовода.

"Јужни ток почиње у Русији, прелази преко Црног Мора које није ни под чијом јурисдикцијом, а затим кроз низ земаља од којих једна, а то је Србија, није чланица ЕУ", указао је он.

"Можда би Трећи енергетски пакет требало ускладити са билатералним споразумима са овим земљама, а не обратно", изјавио је Чизов, истакавши да обустављање изградње Јужног тока "не долази у обзир".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана