Јужни ток прилика за домаће фирме

Ведрана Кулага
Јужни ток прилика за домаће фирме

Бањалука - Пролазак крака гасовода "Јужни ток" кроз Републику Српску омогућиће и домаћим привредним субјектима да се укључе у реализацију пројекта, што ће позитивно дјеловати на цјелокупну привреду.

Крак гасовода у РС ће стићи из Србије, а према најави шефа Одјељења за управљање пројектима у "Гаспрому" Леонида Чугунова, радови на изградњи у Србији требало би да почну у јануару 2014. године.

- Укључивање домаћих предузећа добро је дошло у вријеме када се осјећа недостатак посла и радних мјеста. Све напоре који се воде у том правцу, да се повећа број запослених и упосли домаћа оператива, у овом моменту треба поздравити и подржати - рекао је јуче "Гласу Српске" директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић.

Он је нагласио да би се на овај начин домаће фирме више афирмисале, уз оцјену да можда домаћа предузећа тренутно немају потенцијала да буду главни извођачи, али да сигурно у оквиру неких великих компанија могу да ураде добар посао као подизвођачи.

Његово мишљење дијели и стручњак за нафтно тржиште Душан Богдановић.

- Било би добро да домаће фирме буду активни учесници у разним фазама изградње крака "Јужног тока" кроз Српску. То би била и афирмација за њих, да се потврде у таквим пословима - рекао је Богдановић.

Вршилац дужности директора предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац рекао је да је са "Србијагасом" закључен Споразум о техничкој сарадњи и координацији. Пухалац је казао да је извјесно да ће, када се стекну околности за почетак радова у РС, домаћи привредни субјекти учествовати у разним фазама извођења радова.

Делегација РС, са предсједником Милорадом Додиком на челу боравила је недавно у Москви и том приликом разговарала са руководством "Гаспрома". Одређени су представници обје стране за дефинисање начина на који ће бити закључен уговор између Српске и Руске Федерације или ће то бити уговор привредних субјеката који ће потврдити институције РС или БиХ.

Додик је са челницима "Гаспрома" договорио да правници израде приједлог уговора којим ће бити формализован однос у вези са изградњом "Јужног тока", чиме ће бити створени услови за формирање заједничке фирме између "Гаспрома" и "Гас-Реса" најкасније у мају.

Када нова фирма буде формирана, Српска ће имати прилику да са "Гаспромовом" фирмом која продаје га­с сачини уговор о дистрибуцији гаса за РС. Крак гасовода "Јужни ток" ће из Србије ући у РС код Бијељине и ићи према Бањалуци и Новом Граду.

Градња гасовода "Јужни ток" званично је почела почетком децембра у руском граду Анапи у Краснодарској области на обали Црног мора. "Јужни ток" је од стратешког значаја за енергетску сигурност Европе и планирано је да буде пуштен у рад до краја 2015.

Србија

Скупштина Србије усвојила је јуче Закон о "Јужном току", који ће убрзати експропријацију земљишта и припрему терена за изградњу гасовода кроз Србију. Доношењем посебног закона стварају се услови за прибављање потребних дозвола и изградњу дионице тог магистралног гасовода кроз Србију, у коју ће бити уложено око 1,7 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана