Јужни ток постаје трансевропска мрежа

Глас Српске
Јужни ток постаје трансевропска мрежа

РОСТОВ НA ДОНУ - Гасовод "Јужни ток" добиће статус трансевропске енергетске мреже, рекао је предсједник Русије Дмитриј Медведев, те додао да се до сада успјешно реализују крупни пројекти "Сјеверни" и "Јужни ток".

Он је јуче на самиту Русије и Европске уније у Ростову на Дону рекао да се заједно са ЕУ разрађују механизми осигурања како би се заштитили законски интереси свих земаља, произвођача енергије и транзитних земаља, те земаља потрошача.

- Нико не треба да страда. Досљедно се бавимо диверсификацијом траса за испоруке нафте и гаса, а успјешно се реализују крупни заједнички пројекти, као што су "Сјеверни" и "Јужни ток" - рекао је Медведев и нагласио да очекује да ће "Јужни ток" добити статус трансевропске енергетске мреже.

Будући магистрални гасовод "Јужни ток", заједнички пројекат руског "Гаспрома" и италијанског "Енија", требало би да преноси руски гас испод Црног мора, цјевоводом дугачким 900 километара, до Бугарске и преко Србије до других европских земаља.

Вриједност инвестиције је процијењена на 20 милијарди евра, а капацитет гасовода требало би да буде 63 милијарде метара кубних годишње.

Изградња гасовода требало би да почне у 2011. години, а рок за завршетак радова је крај 2015. године.

Међудржавни споразуми о изградњи "Јужног тока" до сада су потписани са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Aустријом.

Србија је прва основала заједничко предузеће са компанијом "Гаспром" за реализацију пројекта "Јужни ток", у којем руска компанија има 51 одсто капитала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана