“Јужни ток” по плану

Агенције
“Јужни ток” по плану

Москва - Шеф руске компаније ”Гаспром” Алексеј Милер рекао је да рачуна на наставак сарадње са Француском и потврдио да ће пројекат гасовода “Јужни ток” бити спровден у року, јавиле су агенције.

Одговарајући на питање новинара како ће бити реализована сарадња са Француском у вези са протеклим предсједничким изборима, Милер је рекао да ће се сарадња у сваком случају наставити.

- Пројекат “Јужни ток” биће реализован тачно у оквиру рокова - рекао је Милер.

Премијер Русије Владимир Путин је крајем децембра прошле године наложио “Гаспрому” да убрза почетак изградње Јужног тока већ ове године, а не наредне, како је раније планирано.

Пројекат “Јужни ток” реализује се ради испорука руског гаса европским потрошачима које би ишле из неколико праваца.

За реализацију копнене дионице пројекта Русија је потписала међувладине споразуме са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Аустријом.

Гасовод ће, како је предвиђено, имати четири линије, капацитета од по 15,57 милијарди кубних метара годишње.

Пуштање прве линије планирано је за децембар 2015, а постизање пуног капацитета од 63 милијарде метара кубних очекује се до 2018. године.

Оријентациона вриједност “Јужног тока” је 15,5 милијарди евра, од чега је десет милијарди предвиђено за дионицу испод Црног мора, а 5,5 милијарди евра за копнену.

Процјењена вриједност изградње дионице тог магистралног гасовода кроз Србију је 1,7 милијарди евра, а дужина ће бити од 415 до 440 километара у зависности од коначне трасе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана