Јужни ток најсигурнији Савом

Милка Милуновић
Јужни ток најсигурнији Савом

БЕОГРAД - "Србијагас" има бизнис план везано за гасовод "Сава" који би требало да буде нови правац снабдијевања гасом према Републици Српској у оквиру пројекта "Јужни ток".

 
Рекао је ово "Гласу Српске" директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Он је додао да је то једини гасни правац који је доступан Републици Српској и Федерацији БиХ и да је најбоље рјешење.

- Планирали смо да за овај правац одвојимо милијарду кубних метара гаса годишње и то је око 50 одсто од количине гаса који се данас користи у Србији. То би, по нашим проценама, било довољно за Републику Српску - казао је Бајатовић.

Генерални директор "Гаспромета" Пале Миломир Драганић каже да за двадесетак дана очекује састанак са руководством "Србијагаса" око дефинисања пројекта гасификације у Српској, као и конкретизацију уговора о оснивању заједничког предузећа, у складу са меморандумом који је потписан у Влади РС 19. јуна.

На овом састанку директор "Србијагаса" Бајатовић је  најавио је руководству "Гаспромета" да ће им представити бизнис план гасовода "Сава". 

- Јужни ток је пројекат будућности и њиме се рјешава снабдијевање природним гасом у Републици Српској. "Гаспромет" је у "Србијагасу" добио одличног пословног партнера и они у заједничком предузећу имају 60 одсто акцијског удјела - истакао је Драганић.

Бајатовић је јуче рекао да ће за предстојећу зиму бити обезбијеђене потребне количине гаса за Србију и најавио проналажење рјешења за велика дуговања локалних самоуправа том предузећу.

Бајатовић је рекао да ће бити настављено пуњење складишта Банатски Двор, око милион кубних метара дневно, које је почело од 1. јула и трајаће до 15. децембра, уколико не буде гасне кризе.

Према његовим ријечима, у Банатском Двору ће у оперативном смислу бити искористиво око 300 милиона кубних метара гаса, што би требало да, у случају кризе, гарантује довољне количине гаса до 60 дана за даљинске системе гријања - топлане и домаћинства.

Додатни капацитети из Мађарске би, у случају кризе, обезбиједили довољно гаса и за приоритетне индустријске потрошаче, прецизирао је директор "Србијагаса".

Гасовод "Сава"

У "Славија интернационал" које је концесионар у гасоводу "Сава" вјерују да ће послови почети на јесен, до када би се ријешило питање снабдијевања гасом. "Славија интренационал" је предузеће које је основано са руским, америчким и израелским капиталом. Од владе Младена Иванића 2002. године фирма је добила концесију на 30 година да граде 500 километара гасовода од Семберије до Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана