Јужни ток мења трасу кроз Србију

Политика, Танјуг
Јужни ток мења трасу кроз Србију

Београд - До краја 2014. у Србији ће бити положено првих 30 километара цјевовода гасовода Јужни ток, уз измјене трасе у Војводини, каже директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Бајатовић за Политику каже да у Србији што се тиче Јужног тока све иде према плану, коментаришући питање гдје смо ми у политичком хаосу због сукоба Украјине и Русије који је много већи кривац за заустављање градње Јужног тока у Бугарској .

"Биће мала измена трасе у Војводини, јер ће гасовод уместо у Италију ићи на Баумгартен у Аустрију где се налази највеће складиште гаса у Европи. Ускоро завршавамо експропријацију за трећу деоницу трасе гасовода и чекамо добијање грађевинских дозвола за почетак радова на изградњи", истиче Бајатовић.

Он наглашава да не постоји ни један разлог да се Јужни ток као енергетски објекат не изгради у Србији, као ни у другим земљама кроз које треба да прође.

"Сигуран сам да ће тако бити. Све што се тиче трећег енергетског пакета апсолутно су решива питања и проблеми. С обзиром на то да се ради о енергетском пројекту од геостратешког значаја, пре свега за енергетску стаблност и безбедност ЕУ, који нема алтернативу на средњи, а вероватно ни дужи рок, без обзира на украјинску кризу, или баш због ње, Јужни ток ће бити реализован у року", увјерен је Бајатовић.

Он подсјећа да се ради о пројекту у коме Србија има минималне ризике, а велику економску, енергетску и политичку добит. Србија иначе увози око 2,5 милијарди кубика гаса годишње, а највећи део тих количина стиже преко Украјине и Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана