Јужни ток кроз Србију у дужини од 450 км

Милка Милуновић
Јужни ток кроз Србију у дужини од 450 км

БAЊA ЛУКA - Дионица гасовода "Јужни ток" који ће ићи кроз Србију, требало би да буде дугачка око 450 километара, а њен капацитет треба да буде већи од 20 милијарди кубних метара годишње.

                        
Ово је за "Глас Српске" рекао генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, који је у име српске стране у петак у Сочију потписао споразум о српско-руском предузећу за изградњу гасовода "Јужни ток".

Бајатовић је казао да не зна да ли ће дионица "Јужног тока" пролазити кроз РС и БиХ. 

Потпис на споразум о изградњи "Јужног тока" са "Гаспромом", на свечаној церемонији ставили су и представници гасних компанија Србије, Грчке, Бугарске и Италије.

Како је то пројектом предвиђено, траса гасовода "Јужни ток" полази од Русије преко Црног мора, до бугарске луке Варна одакле се преко Балканског полуострва, Србије и Мађарске наставља до Aустрије и Италије.

Студија изводљивости гасовода требала би да буде завршена до краја ове године, док би гасовод требао да буде завршен до 2015. године.  

Енергетичари

Предсједник Синдиката Удружених радника енергетике РС Душан Врховац каже да је Република Српска показала спремност да буде дио пројекта у изградњи гасовода, али да је још увијек све неизвјесно.

Наводи да је у име Синдиката учествовао на свим састанцима у Министарству привреде и енергетике.

М. М. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана