“Јужни ток”: Градња гасовода кроз Српску почиње крајем године

Aгенције
“Јужни ток”: Градња гасовода кроз Српску почиње крајем године

Брчко – Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске у оставци Жељко Ковачевић изјавио је данас да је сасвим извјесно да ће почетак изградње крака гасовода “Јужни ток” кроз Републику Српску, Федерацију БиХ и дистрикт Брчко почети крајем ове или почетком наредне године, јавиле су агенције.

По завршетку разговора са градоначелником Брчког Aнтом Домићем и предсједником Скупштине дистрикта Ђорђом Којићем, Ковачевић је новинарима предочио писмо у којем министар енергетике Руске Федерације обавјештава предсједника Републике Српске Милорада Додика да радови треба ускоро да почну.

- Послије формирања заједничке компаније Руске Федерације и Републике Српске, предстоји нам израда заједничке студије о стратегији изводљивости - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је претходно потребно да компанија “Гаспром” верификује прелиминарну студију коју посједује Република Српска.

На састанку у градској вијећници у Брчком, челници дистрикта су истакли да је за ову локалну заједницу од непроцјењивиог значаја прикључење на гасовод.

Градоначелник Брчког рекао је да су се у претходних шест-седам година у дистрикту интензивно припремали за реализацију овог стратешки важног пројекта који ће, између осталог, омогућити долазак нових инвестиција.

- Осим грађана, прикључење на гасовод жељно очекују и у постројењима прехрамбене индустрије у граду - истакао је Домић.
Предсједник брчанског парламента рекао је да ће након гасификације грађани и привреда добити јефтин, сталан и стабилан извор енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана