“Јужни ток”: “Гаспром” и “Словенија” потписали споразум о инвестирању

Агенције
“Јужни ток”: “Гаспром” и “Словенија” потписали споразум о инвестирању

Москва - Руска нафтна компанија “Гаспром” планира да 7. децембра почне изградњу гасовода “Јужни ток”, након што је данас са Словенијом потписала споразум о инвестирању, изјавио је предсједник руске компаније Алексеј Милер, преносе агенције.

Предсједник руске компаније саопштио је данас да је у Москви потписан споразум о инвестирању са Словенијом, што је посљедње “зелено свјетло” пред почетак изградње 3.600 километара дугог гасовода, преносе руске агенције.

Капацитет гасовода, којим би требало да руски гас буде испоручиван ЕУ преко Црног мора, је 63 милијарди метара кубних гаса годишње.

Документ су, у присуству руског премијера Дмитрија Медведева, потписали предсједник руске компаније Алексеј Милер и генерални директор словеначке компаније “Плиноводи” Марјан Еберлинц.

- Инвестиционе одлуке су крајем октобра потписане са Србијом и Мађарском, а сада и са Словенијом - изјавио је Милер.

Милер је додао да ће коначно инвестиционо рјешење о приморском дијелу гасовода “Јужни ток” бити усвојено 14. новембра, а са бугарском страном 15. новембра, те да би градња требало да почне 7. децембра.

Гасовод би требало да буде пуштен у рад крајем 2015. године, а постизање пуног капацитета од 63 милијарде метара кубних очекује се до 2018. године.

- Траса кроз Словенију, дуга 266 километара, представља инвестицију од милијарду евра - рекао је Милер.

Гасовод, који ће снабдијевати западну Европу, посебно Грчку и Италију преко Црног мора и Балкана, како је предвиђено, имаће четири линије, капацитета по 15,57 милијарди метара кубних годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана