Јужни ток доноси развој и безбједност

Марина Чигоја
Јужни ток доноси развој и безбједност

Бањалука - Првим варом на цијеви гасовода "Јужни ток" Србија је први пут у својој историји постала витална тачка на европској енергетској мапи, док ће крак тог гасовода кроз Републику Српску помоћи у стабилизацији безбједносне ситуације у БиХ и неутралисати велики дисбаланс подршке Запада у корист Сарајева.

Наведено је то у анализи независног научног и истраживачког удружења "East West Bridge" из Београда које у сарадњи са другим институцијама и аналитичким и истраживачким организацијама у региону и широм свијета усваја смјернице за развој појединца, друштва и државе. У анализи се истиче да градња "Јужног тока" у Србији и РС има важан геополитички и безбједносни утицај. Наведено је да Вашингтон не може бити срећан због чињенице да крак "Јужног тока" иде кроз РС на путу ка ФБиХ, али и да је сам допринио таквом развоју ситуације.

- Тај крак ће помоћи у стабилизацији безбједносне ситуације пошто постоји велики дисбаланс подршке Запада у корист Сарајева. Дио међународне заједнице је великим дијелом постао дио проблема, а не рјешења и фаворизујући једну страну ризикује да буду поништени сви успјеси Дејтонског споразума. Крак "Јужног тока" кроз РС компензоваће тај дисбаланс. Западне дипломате не треба да буду изненађене што Бањалука прихвата пријатељску руку усљед недостатка друге руке са Запада, нити треба да криве Москву што је уграбила прилику коју су јој на тањир сервирали њени ривали - наводи "East West Bridge".

У анализи је истакнуто да је Русија појачала своју кампању и испунила празнину коју су САД оставиле иза себе усљед мањка интересовања за југоисточну Европу.

- Фокусирајући се на крупнија питања, сопствене проблеме код куће и рат против тероризма, САД и поред значајне подршке институцијама различитих земаља показују знаке истрошености када је ријеч о овом региону, што се најбоље илуструје чињеницом да је препустила ЕУ вођење преговора у вези са Косовом. У таквој ситуацији Русија ради оно што би свака растућа и обновљена сила радила - штити своје растуће интересе и утицај и своју инвестицију у "Јужни ток" као једну од највећих и најважнијих у Европи - пише у анализи.

"East West Bridge" посебно истиче огромну економску корист од изградње "Јужног тока".

- Економске бенефиције укључују креирање хиљада нових радних мјеста, велику мобилизацију грађевинске индустрије, прихода од транзитних такси и ниже цијене гаса. Процјењује се да ће инвестиција у Србији вриједна 1,9 милијарди евра узроковати повећање БДП-а од најмање пет процената. Она ће повећати енергетску сигурност Србије и политички јој помоћи повећавањем њене моћи преговарања - наводи се у анализи и додаје да ће гасовод Србији послужити као мост према Истоку и Западу.

Офанзива

"East West Bridge" наводи да је руска дипломатија, која више није задовољна стајањем у сјенци, прешла у офанзиву.

- Остаје да се види да ли ће очигледна руска офанзива у јавним односима у посљедњих неколико седмица послужити као позив за буђење Вашингтона да реактивира своју улогу на Балкану, а нарочито у Србији за коју изгледа да губи интерес - наводи се у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана