Југоисточној Европи предстоји тешка година

Агенције
Југоисточној Европи предстоји тешка година

Њујорк - Земљама западног Балкана предстоји економски тешка година, упозорава Свјетска банка и напомиње да је стопа незапослености у региону, у просјеку, 23 процента, што је дупло више у односу на земље ЕУ, преносе агенције.

Послије привредног раста од 2,2 одсто у 2011. години у земљама западног Балкана долази до успоравања привредних активности на један проценат у 2012. години.

Разлог је јачање кризе у еврозони, која се негативно одражава на трговину, инвестиције и потрошњу.

Краткорочни социјално-економски изгледи за БиХ, Србију, Македонију, Црну Гору и Албанију су - тешки.

Главни изазов за ове земље је - фискални.

Јавни дуг је висок, поготово у Албанији, Црној Гори и Србији.

Ове земље налазе се пред значајним изазовом консолидације и обарања јавног дуга.

Из Свјетске банке упозоравају да фискална консолидација не може да буде проведена без контроле плата и пензија и јачања фискалне дисциплине у јавном сектору.

Наглашава се и да политичка дешавања, као што су избори и формирање органа власти, одлажу примјену ионако тешких одлука које се налазе пред земљама западног Балкана.

Такође, из Свјетске банке позивају владе земаља западног Балкана на одговоран приступ реформама и снажној економској политици.

Позива се на почетно смањивање јавног дуга, а затим и на реформу социјалног сектора, унапређивање владавине права, а самим тим и климе за инвестиције.

У Бриселу сматрају да регион западног Балкана није толико погођен економском кризом као што је то случај са неким земљама чланицама ЕУ и да су реформе повезане са проширењем ипак ублажиле неке од удара.

Тако се наводи да Европска комисија већ ради на формирању новог ИПА 2 Фонда, који ће, као и ИПА Фонд бити повезан са приступним процесом, али ће имати више секторски приступ финансијској помоћи за земље у процесу евроинтеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана