Југоисточној Европи 120 милиона евра

Глас Српске
Југоисточној Европи 120 милиона евра

БЕОГРAД- Под називом "Европска перспектива југоисточне Европе у времену изазова, суочавање са економском и енергетском кризом", у Београду је јуче почео скуп лидера у региону. Скупу присуствују представници Србије, Македоније, БиХ, Хрватске, Aлбаније и Црне Горе.

- Европска комисија припремила је пакет солидарности за југоисточну Европу од 120 милиона евра - изјавио је предсједавајући скупа потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић. Ђелић је на скупу истакао да ЕК препознаје економски значај југоисточне Европе и да је солидарност нужна, јер је наш регион економски повезан са Европском унијом.

- То може бити само први корак и још много тога можемо урадити да та сарадња буде на вишем нивоу и да ЕК у већој мјери сарађује са овим регионом у превазилажењу економске кризе - рекао је Ђелић.

Ђелић је истакао да ће 2009. година бити година великих изазова, не само за регион, него и за Европу и свијет који се суочава са највећом финансијском кризом од 30-тих година прошлог вијека, јер нема земље која неће осјетити њене посљедице, а сам регион Балкана, који није произвео ту кризу, од ње пати.

Учесници конференције указали су на значај регионалног повезивања земаља у превазилажењу економске кризе, али и енергетске нестабилности, као и на то да су ЦЕФТA споразум и трговинска размјена између земаља региона показали да сарадњом могу да се остваре значајни резултати.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић рекао је да је економска криза утицала на смањење обима спољнотрговинске размјене БиХ, не само са Србијом, него и са свим осталим земљама, прије свега потписницама ЦЕФТA-е.

Обраћајући се учесницима регионалне конференције, премијер Мирко Цветковић изјавио је да је Влада Србије на свјетску економску кризу реаговала мјерама штедње буџетских средстава, као и подстицајима за производњу и тражњу домаће робе.

Један од приоритета Владе Србије биће изградња енергетских објеката да би се обезбиједила сигурност у снабдијевању енергентима.

Циљ

Зиројевић је рекао да је циљ скупа, који је окупио шест земаља региона, да се покуша координисаним активностима заједнички дјеловати на осмишљавању и примјени разних пројеката, прије свега у области енергетике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана