Јуан за опоравак долара и евра

Глас Српске
Јуан за опоравак долара и евра

ХОНГКОНГ - Кинески јуан би у догледној будућности могао да постане, уз долар и евро, водећа свјетска валута.

Ово је изјавио економиста и ранији шеф централне банке Хонгконга Џозеф Јам, а пренио Танјуг.

Он тврди да је свјетској економији  неопходна и трећа јака, валута која би могла да припомогне опоравку долара и евра, ослабљених усљед негативног дејства глобалне финансијске кризе.
Кина је, према ријечима Јама, од марта ове године предузела практичне кораке да учврсти позиције своје валуте у свјетским финансијама, након што је премијер те земље Вен Ђибао јавно прозвао америчку администрацију због слабости долара.

Јам сматра да је сада главна препрека на путу да јуан постане резервна свјетска валута у томе што кинеска новчана јединица још увијек нема пуну међународну конвертибилност.

Кина, додуше, располаже огромним девизним резервама, од приближно 2,2 билиона долара, што је велика подршка јуану, али је неопходно да Пекинг отвори властито тржиште државних обвезница за иностране центробанке и друге финансијске институције да би могле да створе резерве изражене у кинеској валути, сматра експерт.

Јам прогнозира да ће кинеска економија достићи по обиму привреду зоне евра и СAД у року од 20 година и то ће, такође, значајно повисити рејтинг јуана у међународним финансијама.
Рокови у којима јуан може постати права међународна резервна валута зависе, према оцјени кинеских економиста коју преносе локална гласила у Пекингу, од брзине финансијских реформи, док неки  експерти упозоравају да би тржиште акција  у најмногољуднијој земљи свијета могло, у догледној будућности,  да доживи слом јер је "пренадувано".

Тржиште акција

Економиста Енди Се, који је раније водио азијско одјељење компаније "Морган Стенли", сматра да кинеско тржиште акција сада подсјећа "на Понзијеву пирамидалну шему" и да се може "обрушити", послије престанка примјене државног програма за стимулисање привредног раста и пошто се инфлација поново разбукта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана