Јуан јабука раздора Америке и Кине

Агенције
Јуан јабука раздора Америке и Кине

ПЕКИНГ - Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер позвао је Кину да допусти јачање своје строго контролисане монете, јуана, као и да олакша приступ свом тржишту.

- Вашингтон сматра "нарочито важним" обећање из посљедњег, петогодишњег плана економског развоја Кине да ће јуан ојачати - навео је Гајтнер.

Амерички званичници одавно окривљују Пекинг да држи вриједност своје валуте на вјештачки ниском нивоу да би дао подстицај извозу, што је довело до огромног кинеског трговинског суфицита са САД.

Амерички подаци показују да је трговински дефицит са Кином прошле године достигао рекордних 295,5 милијарди долара, што је повећање од 8,2 одсто у односу на претходни рекорд из 2010. године.

Гајтнер је на почетку дводневних преговора између двије највеће свјетске економије рекао да је ренминби, како је званичан назив за јуан, у посљедње двије године ојачао око 13 одсто према долару, али је позвао на даљу апрецијацију, како према америчкој валути тако и према другим главним валутама, пренијеле су агенције.

Кинески званичници су одбацили тврдњу да је јуан потцијењен и затражили су од Вашингтона да смањи контролу увоза високотехнолошких добара.

Министар трговине Кине Чен Деминг је рекао да није тачно да је јуан потцијењен и указао на то да Кина због кризе биљежи смањење спољнотрговинског суфицита.

Пекинг је пристао на постепено јачање јуана, али Вашингтон и владе других спољнотрговинских партнера Кине тврде да је та монета и даље потцијењена, што, како кажу, омогућава кинеским извозницима да стекну предност на тржишту, а иностраним наноси штету.

Поједини амерички конгресмени позивају на увођење казнених такси на кинеску робу уколико Пекинг не пристане да јуан јача брже.

Кина брани свој режим валутних курсева, подсјећајући да је постепено учинила своју валуту флексибилнијом и да је прошлог мјесеца ублажила контролу јуана, проширивши коридор његовог дневног уговарања са 0,5 одсто на један одсто.

Кина вјерује у евро

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј изјавио је, послије сусрета са вицепремијером Кине Ли Кећијангом да је од саговорника добио увјеравања да Кина подржава напоре да се стабилизује европска валута.

- Вицепремијер је изразио своје пуно повјерење и подршку нашим напорима да савладамо дужничку кризу - наведено је у Ромпејевом саопштењу.

Он је нагласио да Кина остаје стратешки партнер Европске уније, али је указао на то да је дијалог о људским правима "кључни и суштински дио" односа са Кином.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана