Још 5.000 пунта ново за старо

Глас Српске
Још 5.000 пунта ново за старо

БЕОГРAД - Програм замјене старог аутомобила за нови крагујевачки "пунто" биће проширен за додатних 5.000 аутомобила, саопштило је Министарство економије Србије а пренијела Бета.

Како се наводи, то је предвиђено Уредбом о измјенама и допунама уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане куповине аутомобила произведених у Србији замјеном старо за ново, коју је усвојила Влада Србије.

Програм замјене старо за ново почео је да се примјењује 15. априла ове године, а била је предвиђена замјена 5.000 аутомобила.

Према подацима Министарства економије Србије, цијене "пунта" су од 6.999 до 9.699 евра, зависно од опреме, а цијена са попустом од 1.000 евра износи од 5.999 до 8.699 евра.

Попуст се може остварити уз рециклажу старих аутомобила, произведених прије 1. јануара 1999. године, односно чији мотори не испуњавају еколошки стандард Еуро 3.

Aутомобили који се рециклирају морају бити у возном стању.

У погонима крагујевачке фабрике аутомобила од 10. августа не склапа се "пунто" зато што су радници на колективном годишњем одмору.

Генерални директор "Заставе" Зоран Радојевић изјавио је да у фабрици раде једино радници на ремонту опреме, што је и редован и неопходан процес у производњи аутомобила.

- У зависности од процеса ремонта и од тога шта ће стићи из "Фијата" од нове опреме, у септембру би требало, како је и раније најављено, да се монтира 200 "пунта" дневно, што је 80 више него данас - рекао је Радојевић.

Он је додао и "да Фијат за сада ради искључиво на томе да у Крагујевцу достигне годишњу производњу од 50.000 'пунта'".
Италијански "Фијат" и држава Србија су у септембру прошле године потписали стратешки уговор о заједничком улагању  у крагујевачку "Заставу", када је и најављена производња потпуно новог модела A, а потом и Б класе, али нису прецизирани рокови.

Лакирници

И предсједник Самосталног синдиката у Фабрици аутомобила Зоран Михајловић изјавио да су запослени на одмору до 24. августа и "да би у ремонту требало да се отклони уско грло у погону Лакирнице али и да се уради инсталација за гријање, како радници не би радили у хладним халама".

- Лакирница је уско грло и ако се тај проблем не реши онда неће бити могуће повећати дневну монтажу "пунта" - оцијенио је Михајловић и додао да се досада дневно монтира 120 "пунта".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана