“Јесенаржи” заинтересован за терминале у Плочама

Агенције
“Јесенаржи” заинтересован за терминале у Плочама

Сарајево - Директор турске компаније “Јесенаржи” Мелих Тариоглу рекао је данас да је визија ове компаније дугорочно улагање у енергетске пројекте у БиХ, а да посебан фокус ставља на нафтне терминале Федерације БиХ у Плочама, преносе агенције.

У том смислу разговарано је са менаџментом Терминала Федерације гдје су се упознали са тренутним стањем у тој компанији и корацима који се предузимају да би се превазишли проблеми настали након раскида пословне сарадње са “Делтагрипом”.

Тариоглу је у разговору са федералним премијером Нермином Никшићем рекао да је интерес компаније и изградња мале рафинерије у БиХ која би се увезала са Терминалима и понудила производ јефтинији од других на тржишту, саопштено је из Владе Федерације БиХ.

Он је истакао да ће његова компанија послати обавезујуће писмо намјере у којем ће изразити најозбиљнији интерес за инвестирање у ове пројекте.

Никшић је рекао да нафтни терминали Федерације у Плочама додатно добијају на значају уласком Хрватске у ЕУ и постају још интересантнији сваком инвеститору.

- Нама је свака инвестиција добродошла, али је ово веома комплексна материја, посебно прича о рафинерији и за то је потребна озбиљна студија - рекао је Никшић.

Према његовим ријечима, у писму намјере према федералној Влади морају бити прецизирани оквири за изградњу рафинерије, визија, локације, питање урбанистичких, просторних, еколошке сагласности и други параметри.

Тариоглу је током сусрета са Никшићем рекао да је намјера да се инвестицијски укључе у неке од пројеката, а истакао је и да постоји интерес за улагање у обновљиве изворе енергије, посебно соларне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана