Јен снажно ојачао, евро и долар у паду

Глас Српске
Јен снажно ојачао, евро и долар у паду

ЛОНДОН - Макроекономски подаци из највећих свјетских привреда не наговјештавају брзи опоравак из рецесије, стога су улагачи мање склони ризичнијим улагањима, што је прошле седмице подстакло снажан раст јапанске валуте према европској и америчкој, пренио је buisness.hr.


Јапански јен ојачао је према европској валути за чак четири одсто, што је његов најснажнији седмични  раст према евру од средине маја.

Стога је курс евра потонуо на 128,90 јена. Евро је прошле седмице ослабио и према долару, за 0,31 одсто, па је његова цијена склизнула на 1,3934 долара.

И док је према евру ојачала, америчка је валута оштро пала према јапанској. Потонувши 3,6 одсто, курс долара пао је на 92,54 јена, а у једном је тренутку заронио и на најнижи ниво у посљедњих пет мјесеци - 91,80 јена.

Неизвјесности у вези опоравка глобалне привреде посљедњих дана даје подршку јену, који је стекао статус сигурније валуте у доба тржишних превирања. Расположење улагача на валутним тржиштима нагло се промијенило послије упозорења званичника Г8, окупљених у сриједу на самиту, да глобалној привреди још увијек пријете опасности.

Иако има знакова стабилизације, укључујући опоравак на тржиштима дионица, ситуација је и даље неизвјесна и настављају се значајни ризици за привредну и финансијску стабилност,  стоји у заједничком саопштењу  Г8.

- Присутне су забринутости да се неке земље суочавају са озбиљним проблемима, што дефинитивно нису вијести које би потицале јачање апетита за ризиком. То је добро за јен и долар, који се сматрају сигурним уточиштима, али не и за евро -  каже Лик Карповиц, валутни стратег у Commerzbank.

Притисак                                          

Притисак на евро услиједио је након што је извршни директор "Реноа" Карлос Госн искључио могућност опоравка индустрије аутомобила прије 2011. године, а њемачки пословни дневник "Ханделсблат" објавио да Међународни монетарни фонд преговара о програмима помоћи с најмање десет источноевропских влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана