Јелшинград ниче за нове инвеститоре

Маријана Миљић
Јелшинград ниче за нове инвеститоре

Бањалука - Бањалука би до краја године требало да отвори нову пословну зону у непосредној близини предузећа "Нови Јелшинград" и прошири постојећу у Рамићима да би постала пожељнија дестинација за инвеститоре.

Први корак ка успостављању нове пословне зоне биће направљен 20. јула када би одборници градског парламента, на приједлог градоначелника Игора Радојичића требало да усвоје измјену регулационог плана у дијелу насеља Лазарево у непосредној близини комплекса предузећа "Нови Јелшинград". У плану је да се нова пословна зона, која ће носити назив "Јелшинград", простире на површини од 2,8 хектара, а адут ће јој бити атрактивна локација, с обзиром на близину аутопута, пруге и међународног аеродрома.

Начелник Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање у Градској управи Бањалука Раденко Лакетић очекује да би до краја године могле бити створене све формалне претпоставке за отварање зоне.

- Први корак је промјена регулационог плана у дијелу насеља Лазарево, након чега приступамо изради пројекта. Град ће изградити сву неопходну инфраструктуру за функционисање зоне. Очекујемо да овај пројект већ идуће године буде отворен за инвеститоре. Слободне парцеле биће нуђене на јавним лицитацијама, као што је био случај и у Рамићима - казао је Лакетић.

Градске власти планирају да ускоро крену и у проширење постојеће пословне зоне "Рамићи" кроз откуп приватних парцела, чиме ће бити створена могућност за долазак нових инвеститора.

- Отварање нове пословне зоне и проширење постојеће саставни је дио стратегије нове градске администрације, чији је циљ оживљавање бањалучке привреде - навели су у Градској управи.

Привредници поздрављају намјеру власти да проширују капацитете за улагање и понуду страним инвеститорима.

- Свака иницијатива која води ка проширењу постојећих и отварању нових пословних зона је добродошла. Упоредо са тим власти треба да раде и на рјешавању комуналних, инфраструктурних и других проблема и да поједноставе процедуре добијања дозвола и сагласности. Једино на тај начин биће створени одлични услови за привлачење нових инвеститора, који ће то цијенити и својим пословањем допринијети развоју локалних заједница и запошљавању - рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Погодности

Власт у Бањалуци је недавно донијела и правилник о условима и начину отуђења непокретности у градској својини.

- Према овом правилнику инвеститори могу да земљиште за изградњу нових погона добију испод тржишне цијене или чак бесплатно. Ову погодност могу искористити искључиво предузећа која се обавежу да ће запослити најмање 30 радника на период од четири године - навели су у Градској управи Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана