Јелшинград на корак до санације

Ведрана Кулага
Јелшинград на корак до санације

БAЊA ЛУКA - Aко план реорганизације у Фабрици алатних машина (ФAМ) "Јелшинград" који је предложен у децембру прошле године буде усвојен на Сједници одбора повјерилаца почетком фебруара, то ће бити корак ближе задржавању основне дјелатности фабрике и радних мјеста за око стотину запослених радника.

Ово је "Гласу Српске" казао стечајни управник у бањолучком предузећу "Јелшинград" Aлекса Њежић. Према његовим ријечима, ако Одбор повјерилаца предузећа усвоји предложени план реорганизације, он би требало да буде прослијеђен на расправу на Скупштину повјерилаца предузећа.

- Скупштина ће, највјероватније, усвојити предложени план реорганизације, а у случају да се предложе одређене измјене, нова расправа се може очекивати почетком марта - рекао је Њежић.

Реорганизација предузећа, истиче, подразумијева задржавање основне дјелатности, уз могућност увођења новог производног програма.

- Планом је предвиђено да приоритет и даље буде производња алатних машина, али ће купцу бити остављена могућност да развије и неку другу дјелатност, под условом да му приоритет буде задржавање свих радника "Јелшинграда" - рекао је Њежић.

Он је подсјетио да тренутна дуговања предузећа износе више од 25 милиона марака.

Одбор повјерилаца ФAМ "Јелшинград" Бања Лука на сједници одржаној у децембру прошле године усвојио је план реорганизације и одлучио да се стечајни поступак у овом предузећу води у правцу реорганизације, односно санације, те да се задржи основна дјелатност фабрике и радна мјеста око стотину запослених радника.

Члан Одбора повјерилаца, радник предузећа Чедо Томић, раније је рекао да су послије отварања стечајног поступка у "Јелшинграду" у августу прошле године сви радници остали без икаквих права и да не могу да иду у пензију јер им није претходно увезан радни стаж. Додао је да је у протеклом периоду око 70 радника повремено ангажовано на пословима у предузећу, које је прије стечаја запошљавало више од 400 радника.

Купци

Aлекса Њежић је истакао да се за "Јелшинград" већ интересује неколико потенцијалних купаца, али да се неће ићи у продају предузећа све док се не пронађе купац чија ће понуда бити вриједна разматрања. Додао је да циљ продаје није "расипање" предузећа, него поновно покретање производње, те да ће из тог разлога бити прихваћене само понуде купаца које буду усмјерене у том правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана